Jarmark, dýňové pochoutky, slámové bludiště a pestrý program  – to vše nabídla druhá říjnová neděle v Plandrech na Jihlavsku. Areál s vlastní historií  Zámecká stáj Plandry je nově vzniklé jezdecké […]

Jarmark, dýňové pochoutky, slámové bludiště a pestrý program  – to vše nabídla druhá říjnová neděle v Plandrech na Jihlavsku.

Areál s vlastní historií 

Zámecká stáj Plandry je nově vzniklé jezdecké centrum, které se nachází tři kilometry od krajského města Jihlava. Manželé Bořek a Veronika Krejčířovi koupili tento rozlehlý areál na podzim roku 2015 a snaží se z tohoto krásného místa s bohatou historií vybudovat volnočasový a kulturní areál. S tím se pojí i pořádání různých programů a událostí jako například dýňobraní – slámobraní. Dostat se dovnitř dalo dvěma vstupy, fronty se tvořily, ale svižným tempem jsme se dostali k placení a mohli jsme se zamýšlet, kam se vydáme nejdřív.

Děti ani dospělí se nenudili 

Více jak dvacet stánků s pestrým sortimentem. Prodejci nabízeli k zakoupení keramiku, medovinu, šitý textil, bylinné sirupy, či domácí víno. Výstava motorek, automobilů a traktorů nás přenesla trochu do historie. Vystavovatelé zde předvedli své naleštěné skvosty, ať už to byly staré Zetory, nebo renovovaný Velorex, bylo na co koukat. Program nabízel ale mnohem více než nakupování a výstavy. Organizátoři připravili dílničky pro děti i dospělé, kde se dalo dlabat z dýní nebo vyrobit si ze slámy dekoraci. Pro děti byla připravena jízda na koních, jak živých, tak i šlapacích plyšových.

Výstava motorek, automobilů a traktorů, foto: archiv Lucie Zemanové

Slámové bludiště nalákalo děti i rodiče, ztratit jste se nemohli. Ukázka dravců, králíků, koz nalákala malé obdivovatele, ale i ty nejstarší. Myslivecký spolek nabídl střelbu ze vzduchovky, stanoviště s rozpoznáváním stop zvířat a stromů. No a to co nejvíc bavilo naše děti, byl program na hlavním jevišti, kde byl kouzelník, který předváděl známé kouzelnické triky a bublifukovou show. Po celý den jste se mohli občerstvit v připravené stanové restauraci, kde nabídka obsahovala hlavně dýňové speciality, jako je třeba dýňová polévka, nebo dýňová káva, ale k zakoupení byla i klasika v podobě klobásky, nebo grilovaného masa, vybral si každý.

Den plný dýní a slámy pomalu končí

Šestnáctá hodina se pomalu přiblížila a tím i konec  skvěle prožitého dne. Z posledních dýní, které zde byly k zakoupení a že jich tu měli více jak sto od malinkatých, až po giganty, si jednu také kupujeme, a těšíme se na její vydlabání a udělání strašáka doma.  

zemanova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka