První říjnový víkend se dalo vyrazit ve Velkém Meziříčí na dny otevřených ateliérů. Vystavovatelé nabídli pestrou škálu svých výrobků a mnohem víc. Divadelní spolek ŠNB jako hlavní pořadatelé ŠNB – […]

První říjnový víkend se dalo vyrazit ve Velkém Meziříčí na dny otevřených ateliérů. Vystavovatelé nabídli pestrou škálu svých výrobků a mnohem víc.

Divadelní spolek ŠNB jako hlavní pořadatelé

ŠNB – to je zkratka pro skupinu lidí s názvem Špatně Namíchaný Bublifuk, kteří se společně ve svém volnu schází, aby nacvičovali divadlo pro děti i dospělé.  Tito dobrovolníci se rozhodli uspořádat výstavu v zámecké sýpce, která je běžně pro veřejnost uzavřena. Celá budova sýpky patří do majetku města, ale i tak se ŠNB podařilo ve třetím patře uspořádat událost s příjemnou atmosférou. Po zdolání schodiště na nás čekal vyzdobený prostor světelnými řetězy. Z reproduktorů se rozléhala hudba různých českých interpretů, například od Tomáše Kluse a především nachystaní vystavovatelé, kteří byli natěšeni na návštěvníky. Vstupné bylo dobrovolné. Člověk zde mohl čerpat energii z pozitivně naladěných lidí, dozvědět se o každém výrobku, co prošel pod rukama tvořitele a zakoupit si z tvorby něco domů.

Umělci z okolí Velkého Meziříčí, které baví tvoření

Každý má to svoje, ale přece jen jsou v jednom stejní. V touze dělat to, co je baví. A tak tvoří. Magická třináctka vystavovatelů ukázala ze své tvorby to nejlepší. Například Milan Tůma, nožař, který ukázal svoji práci, kdy preciznost je na prvním místě. Trojanová Alice, modistka, ukázala, že klobouky a kloboučky se nemusí nosit pouze ve sváteční den, ale když se dobře vyberou, mohou být součástí oděvu i ve všední dny. Markéta Doležalová nám představila předměty, které při zakoupení dále pomáhají a to tak, že zisk jde na pomoc hendikepovanému Honzíkovi, kdy rodina z peněz financuje rehabilitační pobyty. Na prodej zde byly knihy, klíčenky, korálkoví andílci a mnoho dalšího, co rodina a blízcí vyrábějí.

Nožířský stánek, foto: archiv Lucie Zemanové

Návštěva netradičních prostor zakončena dobrým zákuskem

Během obdivování umělců a umění si návštěvníci mohli udělat pauzu a posadit se v připravené odpočinkové části, kde byly připravené stoly s pohodlnými židlemi. Součástí klidové zóny byla kavárnička Termoska a stánek s občerstvením. Na výběr z nápojového lístku bylo například espresso, točené pivo a dětem byla nabídnuta limonáda. Z pochutin jste pak moli vybrat z brambůrků, oříšků, nebo dělaných výborných zákusků přímo z kavárny Termoska.  My jsme na závěr návštěvy zvolili kávu a mrkvový zákusek a neudělali jsme chybu.  

zemanova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka