Září a říjen jsou nejen měsíci dech beroucích pohledů na barevné stromy, ale i měsíci přesunů milionů stěhovavých ptáků.  Ohromná hejna čítající stovky až tisíce kachen a dalších mokřadních ptáků […]

Září a říjen jsou nejen měsíci dech beroucích pohledů na barevné stromy, ale i měsíci přesunů milionů stěhovavých ptáků.  Ohromná hejna čítající stovky až tisíce kachen a dalších mokřadních ptáků na vodních plochách, řady vlaštovek sedící na drátech, husy letící ve tvaru písmene V. Podzim je zkrátka ideálním obdobím pro pozorování ptáků. Vezměte dalekohled a jděte prozkoumat okolí – především louky, podmáčená pole a větší vodní plochy.

Plakát migračních cest si můžete ve větší velikosti stáhnout na odkaze níže, ať víte, kam od nás ptáci putují.

https://www.birdlife.cz/wp-content/uploads/2021/10/podzimni-migrace.jpgÚžasným místem pro pozorování ptačí migrace jsou v České republice třeba Lednické rybníky na jižní Moravě anebo Třeboňsko. Podívejte se i na další tipy na místa pro pozorování ptáků u nás. Výjimečnou lokalitou v blízkém zahraničí je třeba Národní park Hortobágy v Maďarsku, kde můžete sledovat desetitisíce jeřábů na tahu.

Migrace ptáků fascinuje lidstvo odjakživa, ovšem lidstvo pro ně také znamená čím dál větší nebezpečí. Jenom ve Středomoří je každoročně nezákonně zabito 25 milionů ptáků na své cestě mezi 3 kontinenty (Evropou, Asií a Afrikou) – často jen pro pouhou zábavu, ukojení loveckého pudu nebo obchod.Cesta do zimovišť je pro ptáky velmi náročná a vyčerpávající. Musí často uletět ohromné vzdálenosti, kde čelí nepřízni počasí i predátorům. Překonávají pouště, moře i velehory.

Největší nebezpečí pro ně ovšem znamená člověk.  Lovci ptáky střílejí, chytají je do sítí nebo na lep. Ptáci umírají většinou velmi krutě, pomalu a v bolestech. Zastavit tato jatka si klade za cíl kampaň BirdLife International – Flight for survival (Let o život), do které je zapojena i ČSO. Kampaň propagačně i finančně pomáhá zlepšit podmínky pro stěhovavé ptáky (nejen) ve Středomoří.Chcete také pomoci chránit stěhovavé ptáky při migraci? Darovat lze jednoduše přes zabezpečený dárcovský portál DARUJME.CZ Darujete zde snadno a rychle kartou nebo zrychleným on-line převodem. A zjistíte zde také mnohem více o boji proti nezákonnému zabíjení ptáků ve Středomoří.

DĚKUJEME VELICE!

Celý článek dostupný na: https://www.adam.cz/vrcholi-migrace-ptaku-pomozme-jim-v-jejich-letu-o-zivot/

krskova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka