Petr Šmeral z Prahy, který se sám stará o svou handicapovanou dceru Simonku, překročil rubikon malého domácího projektu, a díky úspěšné Hithit kampani by rád vybudoval komunitní centrum pomáhající nejen […]

Petr Šmeral z Prahy, který se sám stará o svou handicapovanou dceru Simonku, překročil rubikon malého domácího projektu, a díky úspěšné Hithit kampani by rád vybudoval komunitní centrum pomáhající nejen jeho rodině, ale i ostatním rodinám v tíživé situaci.

Pečující táta dvacet čtyři hodin denně

Kombinované postižení, epileptické záchvaty, gastroenterologické a také další potíže musí každý den u své dcery Simonky pozorovat její milující táta. Když se její stav zhoršil natolik, že nemohla již navštěvovat školu a odlehčovací centra, musel celou péči převzít do vlastních rukou a skončit se svojí prací. Jejich život se změnil pouze na návštěvu doktorů a pohyb v jejich bytě.

Herášek na Hithit portálu

Péče, pomůcky a rehabilitační pobyty, které neproplácí pojišťovny, nejsou zdarma. Petr se k dané situaci postavil čelem, aby nebyl závislý jen na příspěvcích od laskavých lidí a nepropadl depresím, se dostal k nápadu, který mohl zkusit i doma ve své kuchyni. „Při mém hledání vhodné suroviny pro můj nápad, jsem si z mládí vzpomněl na chuť smaženého hrášku a rozhodl jsem se to zkusit. Nikde jsem nenašel žádné recepty, nikdo se úpravou hrášku tímto způsobem do té doby nezabýval, a tak začalo moje roční experimentování,“ svěřuje se pan Petr. „Nic jsem nevyráběl, nic neprodával. Díky všem pokusům vznikla křupavá, smažená pochoutka z hrášku, pro kterou jsem chtěl i skvělý název a to se mi snad podařilo. Herášek vznikl jako terapie a výsledek jsem posílal zájemcům v podobě dárku. Oni a ostatní měli následně možnost finančně nás podpořit libovolnou částkou na transparentní účet. Díky tomuto systému se mi podařilo vybrat drobnou částku, kterou jsem se rozhodl investovat do dalšího kroku, a svou naději jsem se rozhodl zhmotnit do reálného projektu, který jsem zveřejnil na Hithit portálu,“ dodal Petr. Díky vydařenému tahu s Hithit kampaní se vybrala dostačující částka a i něco navíc, mohl tak založit firmu a pojmenovat ji stejně, jako svou pochoutku Herášek a rozjet výrobu ve větším a to nejdůležitější, posunout se dál k dosažení svého cíle.

Petr Šmeral se svojí dcerou Simonkou, dostupné z http://herasek.cz/

Petr na volný čas nemá doslova čas

Pokud nesmaží, nepeče, nebalí, zařizuje co se dá v prostorách Herášku dělat, jako dobudování dětské herny, místnosti s datovou projekcí, kde by mohli společně děti s rodiči odpočívat a sledovat například podmořský svět. Na prvním místě je však Simonka, s kterou se snaží být nejvíce času a když nemůže být u ní on sám, snaží se, aby byla v té nejlepší péči. Hledání potenciálních přispěvatelů pro další rozšiřování firmy slupne také velkou část času.

Plánů do budoucna má v hlavě mnoho

„Společnost je napsaná na mou dceru, aby jí po mně nejen něco zbylo, ale aby také měla určitou oporu, pokud by se mi stal nějaký úraz. Nezůstane sama, díky tomu, co dělám, jsme v kontaktu s řadou opravdu laskavých lidí,“ říká dojatě otec samoživitel. Však do budoucna s Heráškem má velké plány, jak s firmou tak i s pochoutkou. Prostor by rád využil na workshopy, terapie zaměřené pro děti s rodiči, jako třeba společnou arteterapii, pod vedením zkušených umělců. Rád by vybudoval i další prostory, které budou sloužit nejen jako sdílená kuchyně, ale i dílnička pro děti po dovršení 18 let jejich věku. Již dnes se do projektu zapojují pečující a samoživitelé, kteří mají podobný cíl a životní příběh, jako pan Petr.

zemanova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka