Na kole, nebo pěšky s dobrou náladou a svačinou v batohu. Vydejte se na jubilejní padesátý ročník pochodu Měřínská padesátka, který se uskuteční 5. června 2021. I na loňský ročník […]

Na kole, nebo pěšky s dobrou náladou a svačinou v batohu. Vydejte se na jubilejní padesátý ročník pochodu Měřínská padesátka, který se uskuteční 5. června 2021.

I na loňský ročník dorazili nadšenci pro turistiku

Letos se pořadatelé chtějí držet každoročního termínu uskutečnění a nic oddalovat. Loňský ročník pochodu měřínští turisté odložili kvůli zhoršené epidemiologické situaci a přesunuli ho netradičně na září. Přesto nazulo turistické boty osm set třicet účastníků. Letos očekávají pořadatelé ještě hojnější zájem. 

Pěšky, nebo na kole?  Vybere si každý

Trasy jsou rozděleny na pěší a cyklistické. Délky jsou různé, aby pochod, nebo jízdu zvládly rodiny s dětmi, ale aby si na své přišli i zkušení sportovci. Pro pěší variantu si můžete vybrat vzdálenosti sedmi, patnácti, dvaceti pěti, třiceti pěti, padesáti a sto kilometrů, pro noční pochod je připravena trasa o vzdálenosti padesáti kilometrů. Cyklo nadšence snad pořadatelé potěší vyznačenými trasami na dvacet, čtyřicet, šedesát, osmdesát a sto kilometrů, které pro ně připravili. V neposlední řadě pro příznivce horského kola MTB nabízí trasu v okruhu šedesáti pěti kilometrů.

Co vás čeká na startu a v cíli?

Začátek celé akce odstartuje v Měříně ve fotbalovém areálu TJ Jiskra, kde i po ukončení své výpravy pěšky, nebo na kole najdete cílovou čáru. Prezence noční trasy se uskuteční v pátek 4. června večer, čas bude upřesněn na webových stránkách. Další den se od 7:00 do 9:00 hodin mohou registrovat pěší a od 8:00 do 10:00 hodin cyklisté. Registrační poplatek je spíše symbolický od deseti do čtyřiceti korun dle vybrané trasy.  Na začátku své výpravy, či při zakončení se můžete posilnit a zakoupit si nějaké občerstvení přímo v areálu. Během cesty můžete pak využít otevřených restaurací, či obchodů, nebo si svoji svačinu nachystejte doma a vezměte s sebou. Odměnou pro vás bude od pořadatelů originálně napsaný diplom, teplá polévka a skvěle strávený den venku.

Na Měřínskou padesátku chodí lidé už od roku  1972

„V roce 1972 jsme připravili na 17. června první ročník dálkového pochodu na dvacet pět a padesát kilometrů. Neměli jsme téměř žádné zkušenosti s organizací, ale snažili jsme se je nahradit snahou o dobré označení trati a starostlivostí o účastníky pochodu. Trasy na dvacet pět kilometrů se zúčastnilo tehdy čtrnáct osob a trasy na padesát kilometrů se zúčastnilo šestnáct osob. Nejstarším účastníkem byl Jan Růžička z Měřína, narozen roku 1903,“ vzpomíná jeden z organizátorů. Od prvního pochodu se stala tato akce Měřínská padesátka významnou událostí nejen obce, ale celého kraje Vysočina. Je zařazena do celostátního kalendáře dálkových pochodů. Od doby svého vzniku se rozšířila nabídka tras. Pořadatelé neustále zdokonalují celý program a snaží se o skvělou organizaci.

zemanova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka