Bylo sobotní ráno devět hodin a skupinka mladých i starších lyžařů se sešla na rozlehlém parkovišti pod kopcem Křemešník. Proč? Čtvrtek 22. dubna spolu s Dnem země odešel, ale neodvál s sebou […]

Bylo sobotní ráno devět hodin a skupinka mladých i starších lyžařů se sešla na rozlehlém parkovišti pod kopcem Křemešník. Proč? Čtvrtek 22. dubna spolu s Dnem země odešel, ale neodvál s sebou to velké množství odpadků, které leželo v okolí Křemešníku. Proto se tým Ski klub Pelhřimov rozhodl tuto škodu napravit a uklidit nepořádek na svém sportovišti.

Nepořádek je všude 

Po celém světě se slaví 22. dubna Den Země. Zemi můžeme pomoci třeba tříděním odpadu, v čemž je Česká republika druhá nejlepší země v Evropě. I tak se kolem cest, silnic v lese i ve městech povaluje velké množství odpadků. 

Lyžaři ze Ski clubu Pelhřimov se proto rozhodli, že tento nepořádek napraví a posbírají odpadky v okolí své sjezdovky, na které si letošní rok kvůli koronaviru ani nezalyžovali. „Ostatní uklízí po sezóně, my uklízíme před sezónou,“ zavtipkoval předseda Ski klubu Pelhřimov  Martin Skořepa.

Skupina dobrovolníků při  uklízení Křemešníku

Lyžaři uklízí

Samotný úklid  zabral hodinu a půl, zapojilo se na šedesát členů lyžařského klubu, z nichž polovina byly děti. „Byla jsem tu, protože jsem chtěla uklidit přírodu, i když nepořádek nebyl veliký, ale bylo by dobře, kdyby lidé nevyhazovali odpadky z auta někam do přírody,“ míní  účastnice Barbora Kostková. 

Jako odměnu dostal každý člen poukázku do místního výdejního okénka v hodnotě sto korun. Společný úklid naplánovala manželka místopředsedy Ski Clubu Gabriela Kotrčová. „I když jsme po registraci dostali přesné pokyny, co máme uklidit, uklidili jsme asi čtyřikrát, nebo pětkrát více. Odpadků nebylo mnoho, ale z celku jich bylo nejvíce po cestě z Křemešníku na Sázavu a pod rozhlednou Pípalka,“ kladně zhodnotil předseda Ski klubu Martin Skořepa. 

Veronika Nýdlová – účastnice úklidu a členka Ski klubu Pelhřimov

Stejné místo, ale jiná akce

Společně se sběrem odpadků trenéři vyhodnotili výzvu Zuzany Fišarové, ve které se děti i dospělí ze Ski klubu předháněli a sbírali body, díky kterým stoupali na nejvyšší hory světa.  Přesto, že soutěž stále probíhá, současní výherci a všichni zúčastnění vyhráli balení čokolády. 

„Den Země beru tak, že můžeme být v přírodě, a žít v ní jinak než dříve, více se na ní soustředit,“ prozradil předseda Ski klubu Martin Skořepa

pechova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka