Kam na výlet aniž by to stálo moc peněz, ale přitom něco vidět a strávit pěkný den? Tak to nabízejí naučné stezky, kde se nejen něco dozvíte a uvidíte, ale […]

Kam na výlet aniž by to stálo moc peněz, ale přitom něco vidět a strávit pěkný den? Tak to nabízejí naučné stezky, kde se nejen něco dozvíte a uvidíte, ale pokud si zabalíte vlastní svačinu, nebude vás to stát skoro nic.

Děti potěší úkoly a hry po cestě

Modrá stezka, na které najdete Nesměřské údolí, bude tou pravou s menšími dětmi. Poznejte svět bezobratlých, kdy s dětmi u sedmi zastávek s interaktivními prvky procvičíte své smysly. Máte lepší čich, chuť, zrak, hmat, nebo sluch? To si můžete vyzkoušet na vlastní kůži. Stezka je dlouhá tři kilometry a můžete se na ni vydat pěšky, nebo klidně na kole, či s kočárkem. Start stezky najdete na odbočce směr z Velkého Meziříčí na Petráveč, kdy za bývalým lihovarem, dnes Poexem, odbočíte vpravo.

Když není zapotřebí spěchat

Na okruhu Balinským údolím po zelené stezce máte před sebou patnáct kilometrů klidné přírody. Na start celé procházky můžete pohodlně dojet autem a zaparkovat, poté se vydáte naproti odbočce k hotelu Amerika, směr silnice z Velkého Meziříčí do Uhřínova. Šest zastávek s informačními tabulemi, kde se dočtete o zdejší přírodě, můžete nejen využít k získání nových informací, odpočinku, obdivování přírody, která vás obklopí, ale i vychutnání si svačiny. Trasa je náročnější, některé úseky jsou nezpevněné, takže opatrně při jízdě na kole, výběru kočárku nebo dopravního prostředku pro dítě. Cestou navštívíte i vesnice Uhřínov, Šeborov, Hrbov, kde můžete dětem zpestřit program na dětském hřišti.

Informativní tabule Zelená stezka

Na tento okruh si rozhodně nezapomeňte svačinu

Patnáct kilometrů Nesměřským údolím po žluté stezce. Po cestě se zastavíte u osmi informačních tabulí, u kterých se dozvíte zajímavosti  o zdejší přírodě, například o křovinách, které zde rostou, nebo o kamenných ostrůvcích, které vás budou provázet po celé stezce. Vaše dobrodružství započne na odbočce ze silnice z Velkého Meziříčí do Petrávče, za mostem přes řeku Oslavu u čistírny odpadních vod, na výchozí stanoviště můžete dojet autem a zaparkovat. Je důležité si s sebou vzít pořádnou svačinu, protože máte před sebou opravdu kus cesty a nejlépe si ji vychutnat na nějakém klidném místě při vašem putování. Trasa je převážně zpevněná, můžete volit variantu i na kole, jen úsek u Petrávče je náročnější, ale je ho možné objet po asfaltové silnici.

Pět kilometrů zábavy a objevování

Trasa Balinským údolím s interaktivními prvky, která nabízí patnáct zastávek s velkými tabulemi, kde se děti nudit nebudou. Zábavnou formou se dozví zajímavosti  o pěvcích, rybách, nebo objeví, co skrývaly staré mlýny za historii. Za splněné úkoly a jejich šikovnost jim jako odměnu můžete připravit nějakou sladkost. Začátek červené stezky je naproti odbočce k hotelu Amerika, směr silnice z Velkého Meziříčí do Uhřínova. Trasa je zpevněná, takže můžete volit jak pěší, tak i variantu na kole.

Propojení Nesměřského a Balinského údolí na fialové stezce

Díky této stezce můžete porovnat kouzlo obou údolí. Půjdete loukami, poli i lesem a objevíte možná nečekané výhledy na Velké Meziříčí. Tento úsek propojuje Balinské a Nesměřské údolí, se čtyřmi zastávkami s informativními tabulemi o zdejších krásách přírody.

zemanova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka