Odpad na zemi se sám do koše nevyhodí. Potřebuje někoho, kdo ho zvedne a do toho koše, nebo pytle vyhodí. A to můžete být i vy. Do úklidu se dobrovolníci […]

Odpad na zemi se sám do koše nevyhodí. Potřebuje někoho, kdo ho zvedne a do toho koše, nebo pytle vyhodí. A to můžete být i vy. Do úklidu se dobrovolníci z Měřína pustili ve svém katastru s nadšením.

V den akce počasí vyšlo

I když měsíc duben si s námi hraje a docela nás trápí s aprílovým počasím, v sobotu 17. dubna vyšlo nakonec obstojné počasí, ráno byl déšť se sněhem, ale pak vykouklo sluníčko a akce Turisté přírodě aneb “Za Měřín krásnější“ se konala. Na úklid odpadků kolem silnic a cest v okolí Měřína se sešlo čtyřicet šest nadšenců, kteří se úklidu zúčastnili. Byli mezi nimi měřínští turisté, ale i občané Měřína.

Když sesbírat pořádně, tak pořádně

Dobrovolníci měli v sobotu sraz v 13:00 hodin. Během půl hodiny se rozdělili na skupinky, obdrželi igelitové pytle, které dodává Kraj Vysočina a stanovili si území, kam se vydají uklízet okolo Měřína. Úklid trval přibližně tři až pět hodin, každý měl jinou trasu silnice, různé délky, více a méně odpadu. „Nešlo nám o to spěchat, aby bylo rychle hotovo, zaměřili  jsme se spíše na to, aby práce byla odvedena pořádně a odstranili jsme odpadky z přírody,“ sdělila organizátorka Lenka Sýkorová.

Foto: Archiv pořadatelů akce Za Měřín krásnější

Nasbíraných odpadků bylo nakonec opravdu hodně. Padesát pytlů s plastem a padesát pytlů s komunálním odpadem byly naplněny všechny po okraj. Dobrovolníci vždy plný svázaný pytel postavili k silnici, odtud je pak svezli krajští silničáři. Na otázku, jaký druh odpadu nejčastěji nacházeli, nám Lenka Sýkorová prozradila: „Nejčastější odpadky jsou plastové lahve, plechovky, cigaretové krabičky, obaly od potravin, ale nejsou ani výjimkou nalezené poklice od kol u aut, odpadky od fast foodu. Škála je někdy opravdu pestrá, až se člověk musí pozastavit nad tím, že to někdo jen tak prostě vyhodí a nedonese si domů do popelnice, či do nejbližšího koše. Nejhorší úsek na sběr byl kolem sjezdu a nájezdu na D1, kde jsme strávili nejdelší čas, nalítaný odpad z dálnice je každý rok velká část odpadu, která se musí po řidičích kamionů a jiných účastníků dálnice sbírat.“

O Klubu českých turistů Měřín

Spolek byl založen 25. ledna 1971 a měl devět členů, od založení každoročně pořádají dálkový pochod Měřínskou padesátku (vždy první sobotu v červnu) a letní zájezd (první týden v červenci) po horách ČSSR, nyní České republiky. Tento klub se snaží pořádat různé akce na podporu kultury a přírodních aktivit, jako třeba maškarní zábavy, zmiňovanou Měřínskou padesátku, nebo jako každoroční úklid odpadků v katastru Měřína.

Nečekej na akci, zapoj se sám

Pokud se ve vašem okolí žádná podobná úklidová aktivita nekoná a chtěli byste se zapojit, není nic jednoduššího než si vzít batoh, svačinu, dvě, tři igelitové tašky a vyrazit do přírody. Budete překvapeni, kolik odpadků leží na stezkách, v lesích, nebo u silnic, které se sami neumí vyhodit do koše. Já se zapojuji samostatně každý rok. Letos jsem se vydala z naší malé vesničky Dědkov na Vysočině s kočárkem na vycházku. Celá igelitka okolo silnice nebyla problém nasbírat. Odpadky byly různorodé, nejčastěji plechovky, plastové lahve, krabičky od cigaret. Nikdy není pozdě začít a nemusí to být jen v Den Země, někteří lidé totiž odpadky vyhazují během celého roku a příroda se neumí bránit, a proto přidejte ruku k dílu, abychom si ten kousek přírody, co ještě máme, uchránili. 

Foto: Lucie Zemanová
zemanova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka