DÓZA – středisko volného času Velké Meziříčí je centrem volného času pro všechny věkové skupiny obyvatel Velkého Meziříčí a okolí. Toto středisko podléhá také všem přísným zákazům kvůli koronavirové situaci, […]

DÓZA – středisko volného času Velké Meziříčí je centrem volného času pro všechny věkové skupiny obyvatel Velkého Meziříčí a okolí. Toto středisko podléhá také všem přísným zákazům kvůli koronavirové situaci, přesto se těší z každé zprávy, která jim dává naději na znovuotevření jejich aktivit. Už se připravují na táborovou sezónu a lidem zpříjemňují čas venkovními aktivitami, jako třeba TRACK-UJ VELMEZ JARO 2021.

Dopady koronaviru na činnost

Již minulý rok kvůli špatné situaci, kdy se začalo vše uzavírat kvůli koronaviru, ani toto středisko nebylo výjimkou. Stav nejistoty nadále pokračuje i v tomto roce. DÓZA nabízí mnoho kroužků, z kterých si opravdu vybere snad každý. Ať už jste milovníci sportu, výtvarné výchovy, či snad se rádi učíte cizím jazykům, je z čeho vybírat. Avšak z důvodu opatření se momentálně na stránkách střediska DÓZA dočtete, že dočasně je vše pozastaveno. ,,Na podzim jsme některé kroužky nahradili lekcemi z počítače, jako třeba kroužek angličtiny. Ale po uvedení distanční výuky jsme od toho upustili na základě stesků rodičů, že i tak děti sedí celý den před PC,“ přibližuje ředitelka Alena Vidláková. Veškeré online kroužky  tedy neprovozují, ale za zdmi střediska se chystají letní činnosti, buduje a vylepšuje interiér jejich zařízení.

Organizace různých aktivit se dotýká i financování. Rozpočet, který využívají k pořízení nových věcí, se nebude dostávat v takové výši, jak by si představovali. Modernizace a nákup materiálu do nových kroužků, pořizování novinek pro větší atraktivitu bude také omezen. Nicméně jsou rádi, že například odměny do soutěže jim poskytli partneři z řad firem a podnikatelů, i v této nelehké situaci spojené s koronavirem.  

Nenechávají nic náhodě, přihlášky na tábor jsou spuštěny

Věří, že vše bude lepší a vrátí se do normálních kolejí a tak nic nenechávají náhodě a naplánovanou sezónu táborů rozhodně již mají. ,,O tábory je zájem. Spustili jsme přihlašování během měsíce února – pobytové a března – příměstské. Cítíme z prozatímních počtů nahlášených, že i děti a jejich rodiče se těší na rozvolnění. Doufáme, že se nějaká schůdná řešení najdou a užijeme si léto, tak jak má být,“ věří ředitelka Alena Vidláková. Jejich nabídka se skládá z pestrých programů a nabízí hned šest příměstských a jeden hlavní tábor.

Lidem chtějí nabídnout venkovní aktivity, jako třeba Track-uj 

Při trackování zapojíte nejen svaly na nohou, ale i mozkové závity. „Vaším úkolem totiž bude vyluštit zašifrovanou zprávu a za její odevzdání po skončení soutěže tak získáte ceny. Čekat na vás bude dvacet speciálně označených míst, která budou utajena. Pouze po registraci vám v den zahájení soutěže, tj. 20. března 2021, zpětně e-mailem poskytnou prvotní informaci o místě, kde své putování zahájíte,“ vyzývá ředitelka. Při přihlášení v průběhu konání hry zašlou organizátoři e-mail obratem a zájemci se mohou okamžitě zapojit. Hra končí 29. dubna 2021. Vše se dočtete na jejich webu, kde o této zajímavé aktivitě získáte mnohem více informací.

DÓZA opravdu nezahálí 

I přes všechna omezení a opatření se snaží středisko lidem nabídnout pestré akce. Už proběhlo Trackuj Velmez v období 29. listopadu 2020 až 30. prosince 2020, účastníci přicházeli na místa, kde sbírali dózáky a vždy se mohli dozvědět zajímavé informace o konkrétním místě. Například jednním z míst byla vyhlídka u třech křížů.  

Konal se Mikulášský průvod městem, kdy chtěli tuto tradici zachovat, jen s malou alternativou. Nenavštěvovali děti v jejich domovech, ale veřejnost se mohla s nebeskou posádkou setkat na ulici. 

O jarních prázdninách uspořádali Dózáckou fotostopu, kde se hledala místa podle indicií, která nabídla fifinka (maskot celé akce) a podmínkou byla vlastní fotografie s vlastním plyšákem,  i zde se prý zúčastnilo pár dospěláků, aby si nelehkou dobu a přísná opatření zpříjemnili.  

O organizaci

Proč DÓZA, protože  DÁVÁJÍ ODBORNOST ZÁBAVU AKTIVITY.

Zřizovatelem organizace je město Velké Meziříčí, pod vedením ředitelky Aleny Vidlákové a týmu externích a interních pracovníků.

zemanova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka