Svět je velký, a dětí hodně, proto prý nosí v různých zemích dárky různé postavy. V Česku je to samozřejmě Ježíšek. Jemu donesli po narození dary tři králové, a tak […]

Svět je velký, a dětí hodně, proto prý nosí v různých zemích dárky různé postavy. V Česku je to samozřejmě Ježíšek. Jemu donesli po narození dary tři králové, a tak i on nosí všem dětem dárky. Dělá to samozřejmě potají, aby ho nikdo neviděl. Kdo nosí dárky v různých koutech světa?

Americký Santa Claus je i u nás dobře známý. Postarší, trochu kulatý, v červeném. Do domů se dostává většinou komínem, a nechává dětem dárky. Málokdo ví, odkud pochází jeho typicky červený oblek, ten má totiž na svědomí firma Coca Cola, která Santu použila na začátku 20. století pro reklamu a oblékla ho do své reklamní barvy.

Anglie je Americe hodně podobná, ale starý bodrý pán je označován jako Father Christmas, tedy Otec Vánoc. Dětem dává dárky do punčoch zavěšených většinou na krbu.

V Rusku nosí dětem dárky Děda Mráz, a má dokonce doprovod – Sněhurku. Přijíždějí až z Čukotky. Podle zvyků pravoslavného náboženství přijíždí až 7. ledna.

V Itálii není rozdávání dárků žádná legrace, musí se o ně postarat dvě postavy. Některým dětem nosí dárky Bobbo Natale, muž podobný našemu Mikuláši, který přijíždí až z Finska. Jiným dětem přináší dárky čarodějnice Befata.

I v Německu obstarávají dárky hned dva “lidé”. Na severu je to Weinachtsmann, na jihu Jezulátko – Christkind.

V Indii je tradice trochu jiná, než ve většině jiných zemí. Dárky nenosí jedna postava, ale lidé si je prostě dávají osobně. 🙂

Někdy rozdávají dárky dokonce i zvířata, jako třeba v Argentině. Děti dostávají nadílku od koně jménem Magi. V Sýrii nosí dárky velbloud, který patří třem králům, v Polynésii dokonce velký krab.

Ještě překvapivější než zvířata může být nakonec tradice udržovaná v některých regionech Španělska, kde dárky dostanete od Vánočního špalku, zdroje uvádějí, že jde o “kakající kládu”, která vám dárky… přinese.

Důležité je, že děti nezůstanou bez dárků, a vše je tak, jak má být. Kdo letos přinese dárky k vám domů?

Zdroje:

https://www.vanocni-darky.cz/kdo-a-kdy-nosi-vanocni-darky-ve-svete/

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/vanoce-kdo-nosi-darky-83201

krskova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka