Na internetu je spousta možností, jak a proč sdílet nejrůznější osobní informace. Mnohé platformy jsou k tomu přímo vytvořeny, a možná na tom ani není nic špatného, pokud použijete zdravý […]

Na internetu je spousta možností, jak a proč sdílet nejrůznější osobní informace. Mnohé platformy jsou k tomu přímo vytvořeny, a možná na tom ani není nic špatného, pokud použijete zdravý selský rozum, a naučíte tomu i vaše děti. 

Mnoho sociálních sítí, Facebook, Instagram, TikToK a další, umožňují mít zveřejněný věk, adresu, školu, kam dítě chodí, telefonní číslo atd. Proberte s dítětem, jaké informace by zveřejňovat nemělo a vysvětlete mu, jakým ohrožením by se jejich zveřejněním vystavilo. Zveřejňovat informace na internetu může být i užitečné, vysvětlete dítěti, že se ale vždy musí zamyslet nad tím, že nemá plnou kontrolu nad tím, kdo všechno tyto informace uvidí. Většina sociálních sítí poskytuje nastavení, komu mohou být informace přístupné, pokud je tedy vaše dítě na soc. sítích aktivní, zvolte alespoň tuto variantu. 

Kapitola sama pro sebe jsou jistě také fotky. Většině dětí ve sdílení fotek, popřípadě videí nezabráníte, zvažte proto variantu nastavení, kdo fotky uvidí a proberte s dítětem, jak by fotky měly vypadat. Můžete si taky založit svůj účet a být tak s dítětem ve spojení, a tím pádem i vidět, co zveřejňuje. Berte to ale spíš jako zájem o dítě, ne kontrolování na každém kroku, a postarejte se, aby to tak viděly i děti, aby neměly pocit, že jsou pod drobnohledem. 

Poraďte také dětem ohledně volby hesel v různých aplikacích, na stránkách apod. K ochraně informací děti přispějí i tím, že si zvolí silné heslo, proto jim vysvětlete, že “1234” nebo “heslo” jejich účet rozhodně neochrání. Vhodné je volit hesla s kombinací malých a velkých písmen, která by měla nejlépe obsahovat i číslice nebo znaky. Dítě si může vybrat slovo, které si dobře zapamatuje, a pak ho obměnit pomocí číslic či znaků, čímž si vytvoří dobré heslo, které si navíc bude pamatovat. 

Možná, že se to vašeho dítěte zatím netýká, možná už ano, každopádně je dobré děti zavčas poučit o nákupech na internetu, poskytování informací o platební kartě, zasílání zpoplatněných sms zpráv apod. Vysvětlete, které informace jsou zneužitelné, kterým stránkách věřit apod. 

Sdílení informací na internetu nemusí být vždy hrozbou, stačí, aby se děti chovaly zodpovědně a znaly míru.

[wikicard title=”Osobní údaj” lang=”cz”]

krskova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka