V online prostředí se cítíme často bezpečněji, než v reálném životě. Je však třeba být opatrní, ne všechno je tak, jak se zdá. Proto se se svým dítětem pobavte o […]

V online prostředí se cítíme často bezpečněji, než v reálném životě. Je však třeba být opatrní, ne všechno je tak, jak se zdá. Proto se se svým dítětem pobavte o tom, že i na internetu je dohledatelné (a to i v anonymním modu), a tedy zodpovědné za to, jak se na internetu vyjadřuje, co hledá apod. 

Prvním bodem jsou například diskuzní fóra, různá vlákna atd. Vysvětlete dítěti, že zvolit si nenápadnou přezdívku rozhodně nestačí k tomu, aby nikdo nezjistil, o koho se jedná. Proto by si mělo dítě (a stejně tak všichni ostatní) uvědomit, že případné projevy posměchu, nenávisti, ponižování či nefér diskutování se mu nemusí vyplatit. Na druhou stranu, pokud by bylo dítě obětí posměšných komentářů apod., viník lze často dohledat. 

Horším stupněm výše zmíněného je kybyršikana. Od vlastního dítěte takové věci nikdy nečekáme, přesto s dětmi mluvte o tom, že posílat zlé zprávy, zneužívat cizí fotky nebo videa atd. se nesmí, a že anonymita na internetu je rozhodně nechrání, byť je jejich taktika zdánlivě utajená.

Dalším bodem by mohlo by mohlo být i vyhledávání na internetu, ať už v e-shopech, nebo na různých webových stránkách. Děti by měly vědět, že vše, co na internetu navštívily, je dohledatelné. 

Někteří lidé neví, že “Google je slyší”. Za normálního provozu nemusí jít o nic extra ohrožujícího, Google na základě vašich slov generuje reklamy a nabízí vám produkty, nicméně pokud jde o sdělování citlivých informací, buďte opatrní. O zakrytí webkamery ve chvíli, kdy ji nepoužíváte, se pravděpodobně nemusíme ani zmiňovat. 

Také doporučujeme děti speciálně upozornit na to, jak komunikují se spoluhráči při hraní počítačových her, především pokud hrají s neznámými lidmi. Vysvětlete jim, že jejich účet s tajemnou přezdívkou jim nedává stoprocentní anonymitu, ať proto ani v tomto prostředí nezmiňují adresu bydliště či jiné osobní informace, pokud komunikují s někým, koho osobně neznají. 

krskova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka