Pro dnešní dobu je mimo jiné typické i navazování vztahů přes internet, navíc je čím dál snadnější. Je naprosto běžné psát či volat si s lidmi, které jsme v životě […]

Pro dnešní dobu je mimo jiné typické i navazování vztahů přes internet, navíc je čím dál snadnější. Je naprosto běžné psát či volat si s lidmi, které jsme v životě nepotkali. 

Nejde o nic nebezpečného, pokud si dáte pozor na pár věcí. Protože děti jsou ve světě internetu a online seznamování často nové, proberte s nimi následujících několik věcí, abyste se o ně nemuseli bát. 

Jak mám vědět, že jsi to vážně ty? 

Aby si dítě bylo jistí, že osoba na druhé straně je opravdu tím, za koho se vydává, ať si nechá poslat fotku, a to co nejreálnější, například z konkrétní akce, s kamarády apod. Takové fotky se falšují hůř, než selfie, které mohl vyfotit kdokoli. 

Kde se potkáme?

Pokud je v plánu první setkání, ať proběhne na místě, kde je hodně lidí, třeba v kavárně. Ať je rozhodně za denního světla. Dítě by nemělo chodit k nikomu domů, ani nastupovat do něčího auta. 

Jak to vlastně bylo?

Tahle rada se zdá na první pohled samozřejmá, ale často, když nečekáme nic podezřelého, máme tendenci různé věci přehlédnout. Dávejte pozor na různé nesrovnalosti, které vám daný člověk o sobě řekne. Pokud se neshoduje v tom, co vám o sobě, svých známých, škole, práci apod. řekne, je na místě ostražitost. 

Kde bydlíš?

Na prozrazení údajů jako je adresa bydliště nebo telefonní číslo je vždycky dost času. Třeba právě po prvním setkání, pokud se ujistíte, že s daným člověkem chcete být dál v kontaktu. 

Tady nemusí jít o nic tak velkého jako únosy dětí, ale u některých lidí vám prostě dojde, že nestojíte o tisíc sms zpráv a nečekané zazvonění u vašich dveří. 

Takhle vypadám já

Proberte s dítětem, jaké fotky bude sdílet na sociálních sítích či posílat přátelům. Zdá se, že zakazovat fotky úplně nebude fungovat, zkuste ale dítěti rozumně poradit. Doporučujeme pravidlo, “pokud bys tu fotku ukázal/a babičce, klidně ji pošli i kamarádům.”

Ujistěte dítě, že pokud by po něm kdokoli chtěl fotografie, které jsou odhalující atd., mohou vám o tom říct a společně můžete problém řešit. Podle výzkumu se totiž až třetina dětí zdráhá o zneužití citlivých fotek či zpráv někomu svěřit. O zmíněném výzkumu se můžete dozvědět víc na webu e-bezpeci.cz uvedeném ve zdrojích článku. 

Typy zmíněné v tomto článku můžeme považovat za základní, proto by se o nich vaše dítě mělo dozvědět raději dřív, než později. Klíčové je také ujistit dítě, že se vás může na cokoli zeptat nebo se svěřit bez toho, aby dostalo vynadáno, nebo se muselo za svoji otázku stydět.

Zdroje:

https://www.rodicevitani.cz/trendy-ve-vzdelavani/rodina-v-siti/seznamovani-pres-internet-je-nyni-bezne-i-pro-deti-mimochodem-uz-jste-slyseli-o-tik-tok-to-slyset-nechcete/

[wikicard title=“Instagram“ lang=“cz“]

krskova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka