Pokud se rozhodnete pořídit si pejska, je to vždy radostná událost. Aby se pes dobře přizpůsobil, fungoval tak, jak chcete, a jeho výchova šla jako po másle, je dobré nezapomenout […]

Pokud se rozhodnete pořídit si pejska, je to vždy radostná událost. Aby se pes dobře přizpůsobil, fungoval tak, jak chcete, a jeho výchova šla jako po másle, je dobré nezapomenout na základní pravidla a přípravy.  Například je důležité mít pro psa předem pořízený pelíšek, zvlášť, pokud si pořizujete malé štěně.

Pokud máte doma ještě jiné mazlíčky, dbejte na to, aby se štěně nejdřív seznámilo s novým prostředím, a poté ho pod dohledem nechte seznámit i s novými kamarády. To samé platí o dětech, když psa uvidí poprvé, dejte pozor na to, aby s ním zacházely opatrně. 

Pro psa je důležité, abyste s ním ze začátku trávili dostatek času a nenechávali ho často samotného, mohl by vlivem úzkosti začít ničit věci v domě.

Podobných rad existuje spousta, na internetu například: https://www.klinikanisa.cz/pece-o-stene/, https://www.zoohit.cz/magazin/psi/stenata/zakladni-vycvik-stenat, http://www.spravnekrmivo.cz/pece-o-stenatko/?___store=default a mnoho dalších. Samozřejmě existuje i nepřeberné množství knih a časopisů, stačí si jen vybrat. https://www.databazeknih.cz/knihy/101-otazek-na-ktere-se-vas-pes-bude-ptat-73610, https://www.megaknihy.cz/hobby-muzi/409726-vycvik-stenete-den-po-dni.html?utm_si=RFlidjRTZUc2TkRBNU56STJOREE1TnpJMg==&utm_, https://www.megaknihy.cz/psi/234479-kratky-navod-jak-udelat-psa-stastnym.html?utm_si=RFlidjRTZUc2TWpNME5EYzVNak0wTkRjNQ==&utm_

Tyto a jim podobné zdroje vám taky poradí, jaké plemeno psa si vybrat, podle toho, jestli bydlíte v domě či bytě, co od psa očekáváte, jak moc se mu můžete věnovat apod. 

Možná by vás překvapilo, jak moc se psi liší svým temperamentem, náklonností k lidem, učenlivostí, a spoustou dalších vlastností. Proto je dobré o těchto věcech předem vědět, když si psa pořizujete. Existuje spousta testů, i online, které vám zhruba poradí, jaké plemeno je pro vás vhodné, například: http://www.vyberpsa.cz/index

Na internetu i v novinách je taky množství inzerátů, které se jistě vyplatí projít. 

Mít nastudováno předem platí i pro výcvik psa, od učení “venčit se venku” po různé složitější povely. Pokud budete se psem zacházet správně a budete dodržovat základní pravidla, naučí se vás hned od začátku respektovat a bude snadné s ním pracovat. Proto je dobré si zjistit, jak pracovat s odměnami bez toho, aby z vašeho miláčka byla obtloustlá koule, jak dávat povely, aby pes nebyl zmatený a podobně. Opět existuje moře stránek či knih https://www.vychovapsu.cz/10-rad-jak-na-to/, https://www.megaknihy.cz/psi/191811-cviceni-a-hry-se-psem-jak-na-to.html?utm_si=RFlidjRTZUc2TVRreE9ERXhNVGt4T0RFeA==&utm_pab=, https://www.megaknihy.cz/zvirata/235891-vycvik-psa-na-prochazkach-sestitydenni-treninkovy-plan.html?utm_si=RFlidjRTZUc2TWpNMU9Ea3hNak0xT0RreA== nebo se můžete obrátit rovnou na zkušené trenéry. 

krskova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka