Někteří dávají před oříšky přednost ovcím Papoušci jsou převážně všežravci, mají rádi ovoce, semínka, ořechy či hmyz a dokonce maso. Papoušci Nestor kea žijí na Novém Zélandu a poprvé byli […]
  1. Někteří dávají před oříšky přednost ovcím

Papoušci jsou převážně všežravci, mají rádi ovoce, semínka, ořechy či hmyz a dokonce maso. Papoušci Nestor kea žijí na Novém Zélandu a poprvé byli spatřeni při napadání a zabíjení ovcí. Byli kvůli tomu dlouhou dobu loveni, nyní jsou chránění. 

  1. Třetině papoušků hrozí vyhynutí

V důsledku ničení přirozeného prostředí a neustálého pytlačení pro účely obchodu se zvířaty se na Červeném seznamu ohrožených živočichů a rostlin IUCN objevuje čím dál více papouščích druhů. Studie provedená v listopadu roku 2016 například ukázala, že kácení lesů zdecimovalo 99 % populace papouška šedého v Ghaně, a jeden z nejvíce ikonických druhů papouška se tak dostal do ohrožení vyhynutí. 

  1. Chuť cítí na horní části zobáku

Oproti člověku, který má zhruba 10 000 chuťových pohárků, mají papoušci jen asi 300 pohárků. Přesto však dokáží rozpoznat chutě a jsou někdy i trochu vybíraví. Téměř všechny mají umístěny na horní části zobáku, zbytek v hrdle. 

  1. Nejtěžší papoušek váží stejně jako kočka

Na světě lze najít papoušky neuvěřitelně široké škály velikostí a tvarů. Papoušínek okrovolící váží pouze necelých 30 gramů a je velký asi jako lidský prst. Největším papouškem je Ara hyacintový, který dosahuje velikosti až 1 metru. Nicméně v hmotnosti je vítězem noční papoušek Kakapo soví, jehož hmotnost může být u dospělého samce až 4,1 kg, což je průměrná hmotnost domácí kočky.

  1. Mají ochranný pigment

Peří papoušků je vybaveno speciální ochrannou vlastností proti poškození. Pigment odolný vůči bakteriím zvaný psittacofulvin, který dle dosavadních znalostí dokáží produkovat pouze papoušci, způsobuje červené, žluté, či zelené zbarvení jejich peří. Ve studii z roku 2011 publikované v odborném časopise Biology Letters vědci vystavili jednotlivé barvy peří škodlivému bakteriálnímu kmenu a zjistili, že pigmenty pomáhají chránit jejich honosné opeření před degradací.

Zdroj: http://eurodenik.cz/kaleidoskop/mate-radi-papousky-prectete-si-10-zajimavych-faktu-ktere-jste-o-techto-elegantnich-stvorenich-nevedeli

krskova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka