Pokud jste milovníky domácích zvířat nebo máte děti, které s železnou pravidelností přicházejí s otázkou, jestli můžou mít psa, jistě jste už zvažovali, kde mazlíčka pořídit. Možností je hned několik.  […]

Pokud jste milovníky domácích zvířat nebo máte děti, které s železnou pravidelností přicházejí s otázkou, jestli můžou mít psa, jistě jste už zvažovali, kde mazlíčka pořídit. Možností je hned několik. 

Můžete si psa pořídit přímo od chovatele, bude mít rodokmen, přesně se dozvíte, jaká je to rasa apod. To se může hodit, pokud například plánujete se psem soutěžit. Na soutěžích je často potřeba znát rodokmen psa a musí být čistý, žádný voříšek z ulice. 

Další možností je pes z útulku. Pokud nehledáte konkrétní rasu a nechcete/nemůžete si dovolit do psa investovat větší částku, je útulek možnost pro vás. Psi z útulku jsou taky mnohdy odolnější, víc do nepohody. 

I pokud si nechcete pořídit psa z útulku, můžete se přijít jen podívat, jestli si s některým s pejsků nepadnete do oka. Taky je často možné vzít některého z pejsků na procházku. Tak můžete zjistit, jak vám pes vyhovuje, vyzkoušet jeho návyky, nebo jen tak udělat dobrý skutek pro psy, které si neplánujete pořídit. Kde fungují psí útulky na Vysočině najdete například zde: https://vernypes.cz/psi-utulky/psi-utulky-kraj-vysocina/.

Rozhodně se však vyhněte takzvaným “psím množírnám”, kde jsou psi chováni v naprosto nevyhovujích podmínkách. Kromě etických problémů byste pravděpodobně narazili na šteňata nemocná, s prošlou vakcínou apod.

+ posts

šéfredaktor