Ve čtvrtek 30. listopadu navštívili Pelhřimov autoři známého dějepisného podcastu Přepište dějiny. V pelhřimovském Máji se nesešli pouze posluchači, ale i další obecenstvo, které se zajímá o historii svého kraje i […]

Ve čtvrtek 30. listopadu navštívili Pelhřimov autoři známého dějepisného podcastu Přepište dějiny. V pelhřimovském Máji se nesešli pouze posluchači, ale i další obecenstvo, které se zajímá o historii svého kraje i okolí. Během dvou hodinové přednášky zvládli historik Michal Stehlík a novinář Martin Groman probrat a oprášit téměř zapomenutou, a ne pouze světlou historii z pelhřimovských krajů.

Pelhřimovská přednáška

Odhadem se na malé scéně v pelhřimovském Máji sešlo kolem sto diváků, a to různých věkových kategorií. Přednášku navštívilo i několik studentů místních středních škol, převážně z gymnázia. 

Na začátku stihli přednášející probrat významné osobnosti Pelhřimova, například Hauptsturmführera Waltera Haucka, který v Pelhřimově v průběhu druhé světové války fungoval jako předseda strany SS. Možná si právě toto jméno spojíte s masakrem v obci Leskovice nedaleko Pacova, kde právě na rozkaz již zmíněného Haucka bylo vyvražděno 25 občanů. Hauck spáchal ještě několik závažných masakrů v obcích kolem Pelhřimova a do budoucna nejen sobě sliboval i vyhlazení celé Vysočiny. Tento akt se mu naštěstí nepovedl, ale tak jako mnoho dalších nacistických spojenců si Hauck za své činy neodnesl žádné následky a v roce 2006 v Německu zemřel. 

Další zmíněnou zajímavostí byla podle účastníka Jiřího Podušky poprava dvou žen v roce 1946 za spáchané zločiny proti lidskosti. „Přišlo mi zajímavé, že v roce 1946 byly v Pelhřimově popraveny za to, že udávaly a spolupracovaly s nacistickým režimem.“

Účastnici Zuzanu Fučíkovou například překvapilo, že i v Pelhřimově v období vlády nacismu panoval velice silný antisemitismus. „Netušila jsem, že i u nás byla až tak silná nenávist vůči židům, kteří měli omezený pohyb po městě a pohybovat se zde mohli pouze označeni židovskými hvězdami.“

Otřesná událost zajatého lékárníka příslušníky SS, který pomáhal partyzánovi odstartovala éru smrtelných transportů pelhřimovských mládenců. Obrněný transportér tehdy ke konci války přijel k lékárně na náměstí. Třináct mladíků do něj dobrovolně na důkaz hrdinství nastoupilo. Netušili však, že pro ně cesta skončí fatálně. Vozidlo bylo na rozkaz nacistických velitelů postřeleno pancerfaustem a nikdo zásah nepřežil. 

„Opravdu se mi líbil chytlavý přístup i k ne úplně světlým stránkám naší historie. Na rozdíl od školy byla přednáška velice interaktivní a spíše než souvislosti a základní historické informace jsme se dozvěděli méně známé historické postřehy a zajímavosti z míst, kterými denně procházím a denně vídám,“ zhodnotila přednášku účastnice a zároveň posluchačka podcastu Zuzana Fučíková.

O podcastu

Podcast Přepište dějiny, který můžeme najít například na platformách Spotify, Google podcasts, Apple podcasts, Gazetisto nebo Herohero založila dvojice dvou mužů. Historik Michal Stehlík, zajímající se převážné o česko-slovenské vztahy, autor mnoha knih a zároveň přednášející na vysoké škole, a novinář a publicista Martin Groman. Kromě jeho působení na katedře mediálních studií Institutu komunikačních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a na Metropolitní pražské univerzitě , jako předseda společnosti Ferdinanda Peroutky píše texty a knihy o nezkresleném pohledu na původní komunisty. V jejich podcastech se můžeme dozvědět o historických souvislostech, ale také o situacích a událostech, které nejsou běžným lidem například až tak známé. Jejich třiceti minutové díly doslova překypují informacemi a zajímavostmi z dob, které bohužel pomalu upadají do zapomenutí. 

Pravidelné přednášky, které pořádají v různých městech jsou přizpůsobené přímo pro jejich obyvatele. Kromě národních souvislostí si pořadatelé nastudují jednotlivé obecní či městské kroniky, a tak je každá přednáška originálně zaměřená převážně na historii určitého města.

pechova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka