Léto je v plném proudu a nás zasáhly historické vlny veder. Není proto divu, že většina z nás hledá způsob, jak se alespoň lehce osvěžit. Aquaparky jsou běžně naší první volbou, […]

Léto je v plném proudu a nás zasáhly historické vlny veder. Není proto divu, že většina z nás hledá způsob, jak se alespoň lehce osvěžit. Aquaparky jsou běžně naší první volbou, avšak nejedná o jedinou možnost! Spousta lidí dnes raději zvolí koupaliště přírodní. Čím dokážou zaujmout?  Na co si u nich dát pozor? Jaká konkrétní místa vás mohou na Vysočině osvěžit?

Odpočinek se zdravou dávkou dobrodružství

Hlavní výhodou koupání v přírodě je bezpochyby všudypřítomný klid a pohoda. Není proto divu, že se pravidelným odpočinkem v přírodě zlepší psychická, ale i fyzická pohoda.
Trávením času u vody si tak přirozenou cestou snížíte nejen hladinu stresu, ale zlepšíte si paměť či obranyschopnost imunitního systému. Přírodní koupaliště však nejsou pouze o klidu a odpočinku, každý si chce v letních měsících zakusit trochu zábavy a dobrodružství. Čas u vody si tak jistě užijete s rodinou, přáteli nebo se svými čtyřnohými parťáky. Historicky jsou největšími milovníky koupání děti. Pohled na děti řádící ve vodě je bezesporu něčím, z čeho nejednomu rodiči vstávají vlasy. Kromě důrazu na opatrnost je nejlepší investicí do duševní pohody rodičů naučit své děti zábavnou formu plavat.
Jak na to? Základem je, aby děti braly pobyt ve vodě jako něco přirozeného a hlavně zábavného. Začněte tím, že s nimi budete trávit čas v malé hloubce. Postupně hloubku navyšujte, důležité je však na děti nespěchat. Přirozeně každému dítěti trvá učení jinou dobu a s tím je třeba počítat.  Jakmile se dítě s pobytem ve vodě sžije, můžete přejít k samotnému plavání. Dobře uděláte, když nebudete ze začátku příliš hledět na samotný styl plavání, podstatné je, aby se o sebe dokázalo dítě ve vodě postarat, nikoliv aby mělo perfektní techniku. Obzvláště efektivní je, aby si děti vzali příklad ze zvířat. Přeci jen, nejeden z nás začal plavat takzvaně “na pejska”. Další cesta, kteroužto si můžete zpříjemnit společnou výuku plavání jsou různé hry. Možností je spousta.

Hry s dětmi ve vodě

Motorový člun

Uchopte dítě pod pažemi tak, aby bylo čelem k vám. Začněte se pohybovat ve vodě, dítě bude tím pádem splývat v poloze na bříšku s nataženýma nohama a učí se být ve vodorovné poloze.

Hledání pokladu

Najděte si vodní plochu se skvělou průhledností. Do malé hloubky pak vhoďte dětem několik předmětů a nechte je, ať je z vody vyloví. Děti si takto procvičují kontrolu dechu, orientaci a samozřejmě i samotný pohyb pod vodou.

Skoky do vody

Asi nejuniverzálnějším způsobem, jak dětem rozzářit oči, je jít s nimi do vody skákat.
Svým ratolestem však musíte vštípit do hlavy především to, že nesmí skákat do vody, kde není dostatečná hloubka. Starší děti můžete pak například poučit o tom, kdy skákat do vody například šipku a kdy se jí raději vyhnout.

Hračky do vody patří!

Děti milují hračky a zároveň milují vodu. Jak nás již v mládí učí pejsek a kočička, když dáme dvě dobré věci dohromady, tak nám přeci musí vzniknout věc skvělá. Při hraní si s dětmi ve vodě se můžete této poučky s klidem držet. Svým potomkům uděláte radost téměř čímkoliv! Vodní pistole je perfektní na pobavení, zatímco obyčejným míčem nikdy nic nezkazíte. Míč dokáže dětem báječně pomoci, když si ještě plaváním nejsou moc jisté. Stačí, aby uchopili míč do rukou před sebe a kopali nohama, následně když si budou více věřit, mohou míč pustit a plavat bez něj.

Nástrahy přírodního koupání

Hlavním rizikem může být snížená kvalita vody. Voda se stává zakalenou a není možné přesně určit, jak je voda hluboká, což se bohužel už nejednomu plavci stalo osudným.
Prostá vizuální kontrola je sice základ, který například výskyt jasně zelených sinic dokáže odhalit. Výrazně jasnějším ukazatelem je poté hodnocení vody u Krajské hygienické stanice. Ukazatelem kvality vody je prostý smajlík. Smajlíků je celkem pět a každý z nich má jinou barvu, která kvalitu vody odráží. Modrý a zelený smajlík značí, že je voda perfektní či téměř perfektní, koupání v takové vodě by nemělo způsobit problém ani vnímavějším jedincům. Následuje smajlík oranžový, ten nám říká, že se ve vodě sice koupat můžeme, ale již tím lehce riskujeme. V každém případě bychom se měli po trávení času v takové vodě osprchovat. Jak vám intuice  již jistě napovídá, předposlední smajlík se pyšní červenou barvou, jež symbolizuje nevhodnost vody ke koupání, pokud se ve vodě stejně chceme vykoupat, činíme tak na vlastní odpovědnost. Finální smajlík nese barvu černou a značí absolutní zákaz koupání, do takové vody se i v tom největším horku nechodí. Řekněme, že na prevenci je již pozdě a vaše dítě se po koupání v přírodě osypalo! Co dělat teď? Především zachovejte chladnou hlavu. Dítě řádně osprchujte. Dále můžete postižené oblasti namazat například Bepanthenem, který pomáhá proti svědění. Další způsob jak dítěti ulevit je přiložit mu na postižená místa studený obklad.
Stav dítěte pozorně sledujte. Pokud se kondice dítě nezlepší či dokonce zhorší, neprodleně navštivte dětského lékaře.

Dalším velkým strašákem spojeným s koupáním nejen v přírodě je popálení kůže vlivem slunečního záření. Dítě podobně jako u výskytu vyrážky osprchujte, teplota vody by měla být přiměřeně nízká, pokud však dítě sprchujte neprodleně po vystavení slunci, musíme mít na paměti nutnost předejití teplotnímu šoku. Dále dítě udržujte hydratované a postižená místa například Panthenolem. V případě komplikací opět raději kontaktujte dětského lékaře.

Kromě bezpečí a zdraví sebe a svých ratolestí je také nutné mít na mysli i obecně horší vybavenost přírodního koupaliště. Ne všude totiž najdete dobré místo k zaparkování, přilehlé občerstvení, toalety nebo zmiňované sprchy. 

Tři tipy na báječně strávený den u vody 

Rybník Velké Dářko

Překrásný rybník, který se svojí rozlohou 206 hektarů řadí jako největší rybník Kraje Vysočina. Po zásluze se mu tak někdy říká “moře Vysočiny”. Návštěvníky kromě své krásy láká na perfektní vybavenost. Přímo poblíž břehu se nachází občerstvení a půjčit si zde můžete cokoliv od šlapadla po malou jachtu. Třešničkou na dortu je vstupné, které je zcela zdarma.

Lom Horní Cerekev

Jedná se o bývalý kamenolom, který byl po ukončení těžby jako spousta dalších zatopen. Pyšní se křišťálově čistou vodou s hloubkou dosahující místy až 22 metrů. Voda je tak ideální pro skákání či potápění. Aspektu potápění hojně využívá Potápěčský spolek Pelhřimov, ten zde kromě pořádání různých akcí pro děti a jejich doprovod lom spravuje. Zatopený lom má v porovnání s předešlým rybníkem horší vybavení, ale jedinečná přírodní scenérie s dokonale čistou a příjemně chladnou vodou vás jistě nezklame! 

Dalešická přehrada

Co by to bylo za doporučení kvalitního koupání na Vysočině, kdyby se zde neobjevila Dalešický přehrada. Kromě zásobování jaderné elektrárny Dukovany zásobuje každoročně nesčetně turistů pohledem na své jedinečné přírodní dědictví. Stoprocentní vybavenost ve všech oblastech je samozřejmostí. Najdete zde hned několik pláží napřílad travnato-písčitou pláž pod Koněšínem nebo hartvíkovickou pláž v Autocamp Wilsonka. Ten nese svůj název po unikání přírodní rozhledně situované na Wilsonově skále. Zajímavým zpestřením je i možnost plavby ve vyhlídkové lodi Horácko, během té si užijete krásy Vodního díla Dalešice  z první ruky.

Biotop jako zajímavý kompromis? 

Každým rokem se stávají populárnější biotopové koupaliště. Ty jsou na první pohled nerozeznatelné od běžných komerčních koupališť. Nenajdete zde tak stejný klid jako například u rybníku, ale i přes to má smysl je brát v potaz. Proč? Voda, která se v těchto koupalištích nachází není čištěna chlórem, ale o její čistotu se starají nejrůznější rostliny a mikroorganismy. Voda v biotopu má tím pádem stejné blahodárné účinky jako ta v přírodě. Při rozhodování mezi přírodním koupalištěm a chlorovaným bazénem na Biotopy jistě nezapomeňte! Biotopy jsou poměrně novou záležitostí, proto jich ještě není tak velké množství jako jejich čistě betonových kolegů. Přesto několik skvělých biotopů u nás na Vysočině máme!

Přírodní koupací biotop Jemnice

Biotop v Jemnici zaujme malebnou krajinou údolí řeky Želetavky, v níž se celý areál nachází. Na své si zde přijde každý. Rodiče jistě ocení kompletní sociální zařízení s bufetem. Děti pak jistě nedají dopustit na vodní atrakce typu tobogán a vodní skluzavka. Voda vás zase tolik neláká? Není problém, pro milovníky sportu zde  mají možnost zahrát si plážový volejbal, zatímco pro návštěvníky hledající spíše klid a odpočinek nabízí četné zástupy stromů příjemný stín pro odpočinek s knížkou. 

Zámecký biotop v Oslavanech

Zdejší biotop zaujme, jak již název prozrazuje, především jeho lokalita. Rozkládá se v barokních zahradách oslavanského zámku. V nevšedních prostorách můžete vyzkoušet tenisové kurty, venkovní fitness hřiště nebo si projít geopark představující přehled kamenných surovin z oblasti Oslavan. S vymýšlením programu pro děti si nemusíte lámat hlavu, součástí koupaliště je dětský vodní svět doprovázený herní fontánou. Než s nadšením vyrazíte, dejte si pozor na maximální limit účastníků ten je stanoven na čísle 500 a především se jedná o celkovou kapacitu na den, nejedná se tedy o okamžitou kapacitu. To konkrétně znamená, že po vyprodání zmiňovaných 500 lístků se areál bez ohledu na denní dobu či zájem veřejnosti uzavře. 

Léto hlavně ve zdraví! 

V rámci celého článku se otáčíme kolem nejrůznějších typů vodních ploch, které k létu neodmyslitelně patří. Voda je však živel a nesmíte na to zapomínat. Zdraví máte pouze jedno, tak s ním raději příliš nehazardujte. Ročně se počet utonulých v Česku pohybuje okolo 200, což je více, než mají některé přímořské státy. Jako součást prevence můžete navštívit web U vody bez nehody, zde naleznete detailně popsané veškeré nástrahy, které na vás ve vodě číhají. Chcete-li jít bezpečí ještě o krok napřed, nainstalujte si do telefonu aplikaci Záchranka a především si za uši zapište číslo 155.

+ posts

redaktor