Je 5. července a první běh tábora Scarabeus Třebíč na téma Vikingové je uprostřed prvního týdne.  Jako téměř každý tábor i tenhle začíná svůj den budíčkem, následován snídaní a dopoledním […]

Je 5. července a první běh tábora Scarabeus Třebíč na téma Vikingové je uprostřed prvního týdne. 

Jako téměř každý tábor i tenhle začíná svůj den budíčkem, následován snídaní a dopoledním programem rozděleným na dva bloky svačinou, pak oběd, polední klid a odpolední hry. Následuje večeře a večerní program, případně noční hry. 

Tento den probíhá však trochu jinak. Je slunné ráno a v tábořišti je neobvyklý klid a ticho. Během dopoledne se začínají vracet skupinky dětí se svými vedoucími, jež přespávaly jednu noc pod širákem v okolí Mrákotína a Lhotky, obcí, u kterých se tábořiště nachází. Ticho se pomalu mění v radostný povyk a povzbuzování týmů při dopoledních hrách. 

Dvě skupinky zůstávají v tábořišti a další dvě odchází na nedalekou louku. Tam mezi sebou bojují jednotlivci s meči z pěnových trubek. Každý se snaží zasáhnout protihráče a získat tak body pro svůj tým. Všichni z týmu, včetně oddílových vedoucích, bojovníka, který je zrovna v kruhu z lan, povzbuzují ze všech sil a společně se radují, když rozhodčí (jeden z vedoucích) prohlásí zásah protivníka a připočítá vybojované body.

Ani kostýmy na tomhle táboře nechybí. Vedoucí mají na sobě různé kožešiny a přilby s rohy, široké pásy a meče v opascích, a také dětem neschází nějaká drobnost, jež by znázorňovala a navozovala tu správnou atmosféru letošního tématu celého běhu. Stejně tak jako herecké výkony vedoucích. „Když jsem s dětmi, můžu dělat, to, co si třeba ve městě úplně dovolit nemůžu, protože mě nikdo nesoudí. Děcka jsou pak překvapení, že se s nimi dospělý chová jako dítě a uvolní se a víc si to užijí,“ sdílí své postřehy, v běžném životě šestadvacetiletý učitel, na táboře jeden z vedoucích Petr Jelínek. 

Odpoledne děti čeká vaření v přírodním papiňáku takzvaném Setonově hrnci – aktivita, která na žádném běhu nesmí chybět. Děti nachystají dřevo, na ohni se nahřejí kameny a společně s kuřetem zabaleném v alobalu je vloží do předem vykopané díry. Za pár hodin je maso upečené a táborníci si ho můžou dát k večeři. 

Stejně jako kuře v díře nesmí v žádném programu táborů Scarabeus Třebíč chybět ani noční hry, přespávání pod širákem, výlet na hrad v okolí tábořiště a již legendární vlajková. „I když prší, snažíme se ji zorganizovat, protože děti ji vždy chtějí hrát,“ říká vedoucí organizace Scarabeus Třebíč Kamil Novák. Hraje se dva dny, ten první dokonce až dokud nejde vidět pod nohy. Vlajkovou si letos nechávají vedoucí až na konec běhu. Mezitím však děti i dospělé čeká ještě spoustu zábavy, dobrodružství a her.

O organizace Scarabeus se můžete více dozvědět na webu www.scarabeustrebic.cz nebo na facebookové stránce.

pecerova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka