Jaro vybízí někam vyrazit po zimě a k tomu se nabízí velká škála možností. Řemeslníci, pěstitelé, prodejci ručních prací vystavují a prodávají své výrobky napříč celou Českou republikou. V jarních […]

Jaro vybízí někam vyrazit po zimě a k tomu se nabízí velká škála možností. Řemeslníci, pěstitelé, prodejci ručních prací vystavují a prodávají své výrobky napříč celou Českou republikou. V jarních měsících jsou oblíbené události spojené s Velikonocemi.

Barvení vajíček v červeném víně, kávě nebo zdobivá technika lakovaného mramoru

I s takovými technikami se můžeme setkat na jarních výstavách, kdy vystavovatelé nabízí své skvosty s příběhem, jak dané vajíčko jim vznikalo pod rukama. Někdy i hodinová práce například technikou vybrušování, voskovým zdobením, barvením šťávami z různých druhů zelenin či ovoce, jako třeba šťáva z řepy, špenátu, brusinek, nebo borůvek, neodradí své tvořitele od každoroční přípravy.

Pomlázka, mrskačka, šupačka 

Výrazů pro spletené vrbové proutky je více, tak jako možností z kolika proutků a jak dlouhou si tuto pomůcku na Velikonoční pondělí pořídit, nebo vyrobit. Technika pletení se předává z generace na generaci, nebo je možné se naučit takovou mrskačku uplést i na jarních tvořivých dílnách, či workshopech. Ti nejmenší začínají ze tří proutků a postupně jsou učeni k propracovanějším kouskům, například, až z šestnácti prutů. Nejvhodnější pro pletení je vrbové, nebo topolové proutí, které je dobře ohebné a dá se sehnat v různých délkách. Takže taková mrskačka může být malá do kapsy, klasická pro vázání pentliček, nebo obří, která se plete spíše na tradiční krojované velikonoční průvody. Pro ty, kteří tradici vlastnoručně pletené šupačky nedrží, se nabízí možnost si ji od košíkářů, či prodejců pořídit na trzích a vyrazit tak na velikonoční koledu se zakoupenou.

Pastva nejen pro oči

K vidění na taktových jarních výstavách je toho mnoho, od krásných rukodělných výrobků ze dřeva, keramiky, textilu až například i po předpěstované sazenice zeleniny, květin a bylinek. Naše chuťové smysly můžou prodejci obohatit pečenými perníčky ve tvaru vajíček, kuřátek, zajíčků. Je nabízená také domácí medovina, nebo likéry z přírodních produktů. Nesmí chybět také voňavé svíčky z vosků, či ručně tvořená mýdla různých barev, tvarů a vůní, které stimulují náš čich.

Kam  vyrazit na dílničky, jarmark nebo výstavu

Na tvořivou dílničku můžete zavítat třeba do Měřína, kde se bude konat v kulturním domě 26. března 2023 od 14:00 hodin. Na výstavu můžete vyrazit například do Velkého Meziříčí v Jupiter Clubu od pondělí 27. do středy 29. března 2023 denně od 9:00 do 17:00 hodin či do obce Moravec do kulturního domu ve dnech 1. a 2. dubna 2023 od 9:00 do 17:00 hodin, kde bude pro děti připravena i malá tvořivá Velikonoční dílnička v čase od 14:00 do 16:00 hodin. Na Eden v Bystřici nad Pernštejnem ve dnech 7. až 9. dubna 2023 v čase od 9:30 do 17:30 hodin zvou pořadatelé na vítání jara a příchod Velikonoc. I zde bude přichystaný pestrý program pro děti i dospělé, od ukázky zdobení kraslic, k vidění králičí HOP, tematická výzdoba po celém areálu, nebo dětský koutek a skákací hrad. Do kalendářů si také můžete zapsat i středu 10. května 2023, kdy se ve Velkém Meziříčí uskuteční květnový trh na náměstí.

zemanova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka