Výrazů pro masopustní tradici je mnoho –  ostatky, vostatky, končiny, fašank, šibřinky, voračky, voráčí nebo obecně karneval, každý kraj to má jinak. Někteří lidé si pod tímto názvem představí dlouhé […]

Výrazů pro masopustní tradici je mnoho –  ostatky, vostatky, končiny, fašank, šibřinky, voračky, voráčí nebo obecně karneval, každý kraj to má jinak. Někteří lidé si pod tímto názvem představí dlouhé slavnostní období mezi Vánocemi a začátkem postní doby, které trvá od svátku Tří králů až do Popeleční středy. Jiní pak jako masopust označují třídenní svátek, jenž se slaví na konci masopustního období, tedy pouze masopustní neděli, pondělí a úterý. Avšak najdou se i tací co tento výraz mají spojen pouze s jednodenní zábavou plnou masek, hudby, radovánek a vůbec neví o této tradici více. Zúčastněte se z některých průvodů a nasajte atmosféru této tradice, ať už vyrazíte do Hustopeče na třináctý ročník 4. února, nebo třeba na vesnický masopust do Netína 11. února či do Meziříčka nedaleko Měřína 18. února.

Šašek, medvěd, kobyla nebo Bing a Mickey Mouse

Masopustní průvod, pro někoho tradice, kterou nemá rád, jiní se na ní sjíždějí z dálek, aby se mohli připojit bujarému veselí. Lidé jsou kreativní a každým rokem originálnější, rádi vymýšlejí a společnými silami vždy vykouzlí něco nového, i když průběh průvodu je stále stejný. Z postav by neměl chybět šašek, co odhání z průvodu lidi bez masek, medvěd přivázaný na řetězu, kterého vede medvědář, to prý je symbolem plodnosti a dobré úrody, nebo zvířecí masky, které představují mužskou plodivou sílu.  Tradiční postavy postupem času doplňují další masky jako třeba kat, kominíci, řezníci a v dnešní době už natrefíte i na masky dětských seriálů a filmů například Bing, Lego postavičky, Olaf z Ledového království a podobně.

Koblížkem nikdy nikdo nepohrdne

Čas veselí a hodování kdy mezi dvěma postními dobami se lidé mají společně radovat. Tradiční byl samozřejmě průvod a až postupem času lidé začali pořádat dětské karnevaly v kulturních domech a sálech. S průvodem chodí harmonikář, nebo muzikanti, dnes můžete narazit i na pojízdné auto, které vyhrává k doprovodu masek. U každého domu by se měla celá skupina zastavit a s obyvateli domu si zazpívat, zatančit a na oplátku od nich můžete očekávat nějaké to pohoštění v podobě koblih, jednohubek, chlebíčků nebo i třeba peněžitý příspěvek pro spolek, který masopust v dané vesnici, či městě pořádá.

Více událostí týkajích se masopustu najdete v našem kalendáři.

zemanova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka