Jarmark, dýňové pochoutky, slámové bludiště a pestrý program  – to vše nabídla třetí říjnová neděle v Plandrech na Jihlavsku. Areál s vlastní historií  Zámecká stáj Plandry je nově vzniklé jezdecké […]

Jarmark, dýňové pochoutky, slámové bludiště a pestrý program  – to vše nabídla třetí říjnová neděle v Plandrech na Jihlavsku.

Areál s vlastní historií 

Zámecká stáj Plandry je nově vzniklé jezdecké centrum, které se nachází tři kilometry od krajského města Jihlava. Manželé Bořek a Veronika Krejčířovi koupili tento rozlehlý areál na podzim roku 2015 a snaží se z tohoto krásného místa s bohatou historií vybudovat volnočasový a kulturní areál. S tím se pojí i pořádání různých programů a událostí jako například dýňobraní, které se konalo sedmým rokem. Dostat se dovnitř dalo dvěma vstupy, fronty se tvořily, ale svižným tempem jsme se dostali k placení a mohli jsme se zamýšlet, kam se vydáme nejdřív.

Děti ani dospělí se nenudili 

Více jak třicet stánků s pestrým sortimentem, prodejci nabízeli k zakoupení keramiku, medovinu, šitý textil, bylinné sirupy, či domácí víno. Výstava motorek, automobilů a traktorů nás přenesla trochu do historie, ač počasí bylo zprvu deštivé a vystavovatelé nedorazili všichni na začátek programu, postupně se během dne sjížděli, aby si tuto událost nenechali ujít. Program nabízel ale mnohem více než nakupování a výstavu. Organizátoři připravili dílničky pro děti i dospělé, kde se dalo dlabat z dýní nebo vybarvit si sádrový odlitek. Pro děti byla připravena jízda na koních, jak živých, tak i šlapacích plyšových. Slámové bludiště nalákalo děti i rodiče, ztratit jste se nemohli. Ukázka dravců, králíků, holubů nalákala malé obdivovatele, ale i ty nejstarší. Myslivecký spolek nabídl střelbu ze vzduchovky, stanoviště s rozpoznáváním stop zvířat a stromů. No a to co nejvíc bavilo naše děti, byl program na hlavním jevišti, kde byl například koník Valda se svým pánem Petrem a ti nám předvedli, jak se dá kůň vycvičit jako pes. Valda uměl na povel aportovat, couvat, dávat pusinky. Z programu jsme také stihli soutěže pro děti, kde si pořádně zatancovaly, zaskákaly a dostaly odměnu v podobě bonbónů a klíčenky. U hlavní stage jste mohli nahlédnout pod ruce umělce, který vyřezával ornamenty do dýní a jablek, krásná gastro podívaná. O občerstvení nebyla nouze, v připravené stanové restauraci, kde nabídka obsahovala hlavně dýňové speciality, jako je třeba dýňová polévka, nebo dýňová káva, ale k zakoupení byla i klasika v podobě párků v rohlíku, palačinek nebo kuřecí tortily, vybral si každý.

Den plný dýní a slámy opouštíme s předstihem

Počasí se vyjasnilo, lidí přijíždějí stále nový, parkoviště se plní a program zdaleka nekončí, avšak naše návštěva ano. Z dýní, které zde byly k zakoupení a že jich tu měli více jak sto od malinkatých, až po giganty, si jednu také kupujeme a těšíme se, na její vydlabání a udělání výzdoby doma. Již teď se těšíme na osmý ročník v příštím roce.

zemanova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka