V pátek 25. února  se konal již dvanáctý ročník lyžařského závodu pro základní školy z Pelhřimova a okolí. Mladí lyžaři změřili své síly v závodu obřího slalomu na kopci Křemešník. K vidění […]

V pátek 25. února  se konal již dvanáctý ročník lyžařského závodu pro základní školy z Pelhřimova a okolí. Mladí lyžaři změřili své síly v závodu obřího slalomu na kopci Křemešník. K vidění zde byly také závody na lyžích starých sto let. 

Jak samotný závod probíhal?

Celý den začal výborně, přes noc sníh pořádně umrznul, a tak zůstala trať v hezkém stavu a hřející slunce, které na sjezdovku skrze stromy stále prokukovalo, rozráželo napjatou náladu. Všichni byli nedočkaví jak závod dopadne a úsměvy všech dětí naznačovaly vděčnost za to, že nemusí sedět ve škole u písemek a místo toho si užívat příjemně strávený den na lyžích. Také učitelé, kteří dohlíželi na své studenty se mohli také po dlouhé době zase potkat a probrat, co se kde stalo nového a co je do konce školního roku ještě čeká. 

Když se konečně před Křemešníkem všechny školy sešly a přihlásily soutěžící během rychlé prezentace, přišli si poslechnout něco o závodě. Po tom, co se závodníci a učitelé dozvěděli nějaké organizační informace, lyžaři v jednotlivých kategoriích se se připravili na prohlídku trati. Mezi dětmi se šířilo napětí a možná také trochu tréma.

Samotný závod probíhal velice rychle, díky zkušené časomíře byly na krátké trati klidně dva závodníci, a tak se nic nezdržovalo. Ty děti, které si již odjely první kolo, si došly do blízké restaurace pro svačinu. Druhé kolo uběhlo stejně rychle, a tak se mohli všichni shromáždit kolem trati, aby viděli podívanou, kterou si pro ně připravili organizátoři závodu – trenéři pelhřimovského skiclubu

Závod stoletých lyží

Někdy možná můžeme vtipkovat o tom, že jsme „už sto let nestáli na lyžích,“ ovšem pelhřimovští lyžaři nám předvedli, že i na lyžích, na kterých se nestálo opravdu sto let lze zajet bez problémů obří slalom. Šest trenérů se proto převléklo do moderního lyžařského oblečení z dvacátých let dvacátého století a zkusili si obří slalom projet jako ostatní závodníci. Všichni nakonec přiznali, že nejtěžší oříšek lyžování na dřevěných lyžích je, že nemají hrany. Dobová muzika přidala celému představení veselou náladu, a tak nakonec závod donutil všechny rozesmát. 

retro lyžaři, foto z archivu Kristýny Pechové

Vyhlášení závodu

Celkem bylo v závodě osm kategorií. Nejmladší kategorie čtvrté a páté třídy a nejstarší kategorie osmé a deváté třídy. Jelikož bylo v kategorii na snowboardech málo zastupitelů, kategorie se sloučily a věkové rozmezí zde bylo 12–15 let, tedy šestá až devátá třída. Každá kategorie byla také rozdělená na dívky a chlapce. Prvních šest závodníků dostalo balíčky se zajímavými cenami a ti, co se neumístili do šestého místo dostali ovocný džus a čokoládovou tyčinku za to, že dokázali závod bez pádu dokončit, což rozhodně všechny potěšilo. Trenéři si mohli oddechnout, že vše proběhlo bez zranění a bez problémů, a nakonec se mohli jen pokochat šťastnými úsměvy dětí a nedočkavých pohledů z toho, co asi najdou na dně svých výherních balíčků.  

V kategorii čtvrté a páté třídy vyhráli jak za chlapce, tak za děvčata studenti základní školy Na Pražské a to Klaudie Krátká a Filip Loskot. Z této základní školy se také na prvním místě umístila Veronika Nýdrlová, jako zástupkyně kategorie pro šestou a sedmou třídu. Její vrstevník a zároveň výherce ve stejné kategorii – Lukáš Pech – navštěvuje osmileté gymnázium v Pelhřimově. V kategorii pro osmou a devátou třídu první místo obsadila Kristýna Pechová z Gymnázia Pelhřimov a ze základní školy Na Pražské se na prvním místě ve stejné kategorii umístil Aleš Vaněček. Michaela Říšská a Kryštof Maršák ze základní školy Komenského vyhráli v jízdě na snowboardu. 

poháry pro výherce, foto z archivu Kristýny Pechové
pechova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka