Kdy je nejvhodnější doba s touto aktivitou začít. Jak tělo připravit, abychom mu spíše neublížili a jaké výhody to přináší, když vydržíte ve svém odhodlání.  Jak a kdy začít s […]

Kdy je nejvhodnější doba s touto aktivitou začít. Jak tělo připravit, abychom mu spíše neublížili a jaké výhody to přináší, když vydržíte ve svém odhodlání. 

Jak a kdy začít s otužováním

S otužováním nikam nespěchej, je třeba postupovat opatrně a s rozvahou. Úplný začátečník by měl začít na jaře pravidelnou studenou sprchou nejdříve v pohodlí domova a stupně studené vody snižovat. Začněte sprchováním od noh a postupujte směrem k srdci, tak jako když se vstupuje do vody ve volné přírodě. V létě se přesuňte do rybníka, či řeky a postupně tělo otužujte opět pravidelně a proplavte tak až do zimních měsíců. Krátké rozcvičení před vstupem do vody je dobrý krok, aby se tělo rozproudilo, před nízkými teplotami. Tělo si na studenou vodu přivykne a můžete tak v zimních měsících pokračovat.

Tělo není stroj

I když pravidelné otužování snižuje riziko onemocnění, tělo by při této aktivitě mělo být stoprocentně v pořádku. V hlavní roli je váš zdravotní stav, pokud si nejste jistí, raději konzultujte své odhodlání se svým lékařem. Důležitá je i psychická stránka, za svým odhodláním stůjte sami, nikdy nečiňte tuto aktivitu jen z rozmaru a dotlačením někoho jiného. Chcete být přece v pohodě a ne si ublížit.

Správným otužováním neztratíš, ale získáš

Posílení imunity je první krok k dobrému úspěchu. Díky otužování dochází k prokrvení nejsvrchnějších vrstev kůže, to má dobrý vliv na zdravý vzhled a například i na celulitidu. Alergikům by taková aktivita mohla zmírnit jejich obtíže. Zlepšení psychiky, bolesti kloubů a svalů, chod srdíčka a mnohem více faktorů, které vedou díky tomuto novému odhodlání svoje tělo nastartovat na tu správnou cestu.

Najdi parťáka

Ve dvou se to lépe táhne, ale co víc, takové jištění není na škodu. Společné nadšení pro otužování můžete mít i celá skupina, kdy se věková hranice může lišit od nejmladších po nejstarší. Budete se pravidelně scházet, podporovat, otužovat a navíc, kdyby se udělala nějakému členovi z vaší skupinky slabost, bude někdo nablízku a poskytne první pomoc. Svoje parťáky můžete najít v blízkém okolí, na internetových skupinkách, či sociálních sítích.

zemanova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka