Děti i dospělí si to zamilovali Stavění betlémů ať už na vesnicích nebo ve městech, dřevěné nebo ze slámy. K Vánocům betlémy neodmyslitelně patří. Lidé jsou vynalézaví a každým rokem […]

Děti i dospělí si to zamilovali

Stavění betlémů ať už na vesnicích nebo ve městech, dřevěné nebo ze slámy. K Vánocům betlémy neodmyslitelně patří. Lidé jsou vynalézaví a každým rokem originálnější, rádi vymýšlí a společnými silami vždy vykouzlí něco nového, i když obsah je opakující. Z postav by neměla chybět Marie, Josef, Ježíšek v jesličkách, tři králové a z řad zvířecích oslík a vůl. Tyto základní postavy pak doplňují mnoho dalších, andělé, pastýři, zvěř všeho druhu od oveček, až třeba po velblouda, či lamu, krávy, husy. Lidé si zamilovali i ztvárnění živých betlémů, kdy příběh je nejčastěji odehráván přesně na Štědrý den před půlnoční mší, někde v blízkosti kostela, nebo na náměstí.

Do muzea, kostela, či kulturních domů

Od 25. listopadu 2021 do 2. února 2022 můžete navštívit v mnoha koutech České republiky vystavené betlémy. Ať už máte rádi atmosféru kostela, nebo si vyberete nějaké to muzeum, rodinným výletem za touto tradicí neuděláte chybu. Například můžete zavítat do Třebíče na výstavu s názvem Včera a dnes, která se koná v Muzeu Vysočiny.  Děti i dospělí se mohou těšit na různá provedení, papírové, keramické, dřevěné, nebo kombinované, od menších, až po velké rozměry s mnoha exponáty. Vánoční výstava betlémů bude přístupná návštěvníkům od 26. listopadu 2021 do 16. ledna 2022. Vstupné je 60 korun dospělí a 35 korun děti. Otevírací doba pro veřejnost je ve dnech, úterý až neděle 9 – 12, 13 – 17 hodin (24. prosince 9 – 12 hodin, 25. – 30. prosince 9 – 12, 13 – 17 hodin, 31. prosince 9 – 12 hodin, 1. ledna 13 – 17 hodin).

Tradice betlémů sahá do 13. století

Za otce betlémářské tradice lze považovat Františka z Asissi. Roku 1223 na půlnoční mši v jeskyni vystlané senem, přivedl vola a oslíka jako připomínku prostého prostředí, ve kterém se Ježíš narodil. Ke mši se váže i legenda, podle které se Františkovi během kázání zjevilo Jezulátko. V polovině 16. století díky řádů Jezuitů došlo k rozmachu této tradice. Jezuité cestovali s dřevěnými betlémy po celém kontinentě, první zmínka o betlémě jako takovém je z roku 1560 z Portugalska a o dva roky později byl k vidění také v Praze v kostele svatého Klimenta. Od tohoto počinu se začaly stavět jeho kopie a přizpůsobovat se českému prostředí. Proto můžete spatřit v řadách exponátů rybáře, kupce,  nebo od roku 1680 využití mechanického systému. Postupem času se betlémy zdokonalovaly a nezůstalo se jen u dřevěného materiálu, využití bylo různorodé hlína, včelí vosk, sláma a mnoho dalšího.

zemanova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka