Lidská práva má každý člověk. Přestože se to zdá jako samozřejmost, nebylo tomu vždycky tak. V České republice máme to štěstí, že hodně práv považujeme za naprostou samozřejmost. Víte, jaká […]

Lidská práva má každý člověk. Přestože se to zdá jako samozřejmost, nebylo tomu vždycky tak. V České republice máme to štěstí, že hodně práv považujeme za naprostou samozřejmost. Víte, jaká jsou vaše práva? A slyšeli jste někdy o případech, kdy je někdo porušil? 

10. prosinec tohoto roku byl Dnem lidských práv. Existuje hned několik organizací, které se touto tématikou zabývají, jednou z nich je například Youth for Human Rights. Ta se v Česku zaměřila na šíření lidských práv mezi všechny věkové skupiny. Jejich hlavní otázkou je: “Kolik svých práv umíš vyjmenovat?” Na zajímavě vytvořeném webu https://30lidskychprav.cz/30-lidskych-prav/ si můžete o lidských právech přečíst víc, a zjistit, kolik jich vlastně znáte. 

Skvělou možností nejen pro mládež je nová interaktivní online hra, vytvořená právě při příležitosti Dne lidských práv. Tuto hru spustila Rada Evropy a najdete ji na https://thefair-compass.coe.int/

Spravedlnost, foto: canva.com

Od kdy mají lidé svá práva?

První oficiální zápis lidských práv existuje už z Babylonské říše, z roku 538 př. n. l. Jedná se o tzv. Kýrův válec. Nicméně od té doby si lidská práva musela projít mnohými úpravami. Ve středověku bylo stěžejní ustanovit, aby panovník podléhal zákonu. Později docházelo k rozšiřování práv i na poddané.

Ustanovení lidských práv ve státě je první krok, v historii bylo ale leckdy složité dokázat, aby práva platila v praxi. Nejznámějším příkladem může být USA, kde lidská práva dlouho nebyla přiznaná otrokům. Ikdyž bylo poté otroctví zrušeno, trvalo ještě mnoho let, než se americkým černochům podařilo získat rovnost.  Známými bojovníky za lidská práva byli například Nelson Mandela, Eleanor Roosvelt, Desmond Tutu a další.

Bavíte se s dětmi o tom, jaká práva mají, a jak vypadá situace například v jiných zemích? Jistě neuškodí se nad takovým tématem alespoň zamyslet, nejen proto, že „čím více svobody si užíváme, tím větší odpovědnost neseme vůči ostatním i sobě samým” (Oscar Arias Sánchez).

krskova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka