Sportovní oddíl taekwonda v Pelhřimově pod vedením Petra Lacka se koronavirovou krizí nenechá zastavit. Nadále poskytuje členům tréninky i přes internet. Přečtěte si o taekwondu a o tom, jak ho trénují […]

Sportovní oddíl taekwonda v Pelhřimově pod vedením Petra Lacka se koronavirovou krizí nenechá zastavit. Nadále poskytuje členům tréninky i přes internet. Přečtěte si o taekwondu a o tom, jak ho trénují na Pelhřimovsku.

Trénink z obýváku? Proč ne 

Kvůli koronavirové krizi se členové klubu nemůžou scházet, ovšem i tak stále trénují přes videochat. Tréninky uskutečňují třikrát týdně přes platformu ZOOM. Při videohovoru posilují a cvičí tak, jako normálně. Pro zpestření programu se každý měsíc přidávají různé výzvy. Od pondělí 1. března platí výzva, ve které se každý snaží uběhnout co nejvíce kilometrů, skákat co nejrychleji přes švihadlo, udělat co nejvíce dřepů nebo sedů lehů za minutu. Minulý měsíc probíhala výzva v taekwondo sestavách. Do 9. dubna také funguje soutěž o nejoriginálnější fotografii, při které jde o co nejvyšší výkop nohy. „Snažíme se, aby děti nezahálely a aby bylo vidět, že jsme to nezabalili jako jiné oddíly,“ sdělil trenér Petr Lacek.

Příspěvek Štěpánky Pechové do fotosoutěže v taekwondu.

Co na to říkají žáci

 V současné době chodí na taekwondo pod vedením Petra Lacka přes devadesát členů různých věkových kategorií. Během této doby se ovšem tréninků zúčastňuje pouze třetina. I přes to, že trenér domácí výuku nevnímá dobře, někteří mladí žáci prohlásili, že je výuka z domovů baví. „Na taekwondu mě baví úplně všechno. Více mě baví distanční výuka, než když se scházíme prezenčně, protože nám online hodiny připravují starší žáci, kteří jsou zábavní a vtipní. Kdybych měla domácí tréninky připravovat já, tak bych to jako náš pan trenér nezvládla. Pan trenér je hodný a vymyslel to skvěle,“ zhodnotila výuku devítiletá žákyně Štěpánka Pechová.

Jak to bylo před koronavirem

 V roce 1995 začínal v Humpolci klub taekwondo WTF, který je dnes nejstarším fungujícím oddílem v České republice. V roce 2008 tento klub změnil název na SK Taekwondo Lacek a s ním se také změnilo hlavní sídlo, které se přesunulo do Pelhřimova. I nadále se ovšem trénuje v obou těchto městech. Tréninky se dělí na dvě části, na začátečníky, kteří trénují hodinu a půl a na pokročilé, jejichž tréninky trvají dvě hodiny. Každý žák má tři lekce taekwonda týdně. Tomuto sportu se může začít věnovat opravdu každý a nezáleží na věku, postavě, pohlaví nebo národnosti. V oddílu Petra Lacka je nejmladšímu závodníkovi pouhých pět let.

O taekwondu 

 Taekwondo je staré bojové umění, které pochází z Koreje. Začalo se vyvíjet roku 1944. Nejrozsáhlejší organizace tohoto bojového umění je World Taekwondo Federation (WTF), které je svými základy velmi podobné federaci International Taekwondo Federation (ITF). Jejich rozdělení se týká politického rozdělení Koreje na severní a jižní. Každý sport se vyvíjel v jedné části, a to mělo dopad i na styl, který z taekwonda WTF a ITF dělá dva odlišné bojové sporty. Další federací je Global Taekwondo Federation (GTF). Pouze taekwondo WTF bylo v roce 1994 přijato jako olympijský sport. V současné době se taekwondo provozuje ve 144 zemích a věnuje se mu téměř 30 000 000 lidí. Úroveň každého jedince se označuje barvou pásku. Více se můžete dočíst zde.

pechova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka