Máj. Měsíc květů, ale také zeleně. Nastává období zahrádkaření a přeplánování zahrad. Jste už nalazení na vlnu jara? Přemýšlíte, jak obohatit své po zimě zchudlé záhony škálou bujných barev a […]

Máj. Měsíc květů, ale také zeleně. Nastává období zahrádkaření a přeplánování zahrad. Jste už nalazení na vlnu jara? Přemýšlíte, jak obohatit své po zimě zchudlé záhony škálou bujných barev a vůní? Truhlíky, exotické rostliny, dvouletky i trvalky… jednoduše posunou náladu za vaším plotem o stupeň dál. 

Okrasné dvouletky jako barevná paleta

Dvouletky jsou jedním z nejoblíbenějších typů rostlin, které pravidelně obohacovaly už záhony našich babiček. Jako ozdoby slouží však i v divočině. Svými pestrými barvami doplňují okolní ráz především vyšších keřů a džungloidních zahrad. Následující měsíce jsou ideálním časem jejich výsevu. Přestože se svojí krásou odmění až příští rok, za tu trpělivost to opravdu stojí.

  1. Náprstník

Ideální čas na výsev: začátek května

Mezi náprstníky řadíme kolem třiceti pěti druhů rostlin, které se od sebe liší barvou i tvarem květu. Většina druhů si vybírá lesní mýtiny a okraje, louky, nebo křoviny. Jsou tak ideální rostlinou spíše otevřených zahrad. Jeho rozkvetlé květy jsou ozdobou od června do konce léta. Náprstníky nejsou náročné na zavlažování. Stačí je zalévat jen mírně, a to především během dob sucha. Nejlepší půdou jsou volné plochy propustné pro vlhkost. Ideálně, aby se voda nestagnovala v místech růstu. Dávejte si však pozor na své mazlíčky. Jedná se totiž o prudce jedovatou rostlinu. V malém množství může fungovat také jako léčivka. 

  1. Hvozdík bradatý

Ideální čas na výsev: od poloviny června do poloviny července

Hvozdíky bradatý nepatří mezi příliš vysoké rostliny. Měří okolo třiceti až šedesáti centimetrů. Je to velice nenáročná rostlina. I když se jedná o dvouletku, díky jeho častému a účinnému vysemeňování se na vašich záhonech udrží jako trvalka. Od hvozdíku existuje mnoho kultivarů, což potvrzuje jeho oblíbenost převážně díky jeho nenáročnosti. K dostání jsou kultivary s jednoduchými i plnými květy v bílých, růžových a tmavě červených odstínech. Mezi oblíbence patří i vícebarevné varianty. Hvozdíku svědčí místa na přímém slunci, nebo polostínu. Nejlepší typ půdy je zásaditý, pozor však na přemočené plochy nebo plochy s nerozleželou kompostovou hlínou. 

  1. Chejr vonný

Ideální čas pro výsev: od poloviny června do začátku července

Chejr, jinak také zimní fiala je nižší rostlina žluté, červené, fialové nebo hnědé barvy. Díky její nápadité medové vůni je oblíbenou ozdobou nejen zahrad. Je vhodná také pro pěstování na balkonech. Její krásné veliké květy jsou k vidění od dubna do června a v kombinaci s pomněnkami tvoří dokonalou souhru barev a klidu. Chejr vyžaduje převážně slunné nebo polostinné stanoviště s bohatou půdou na živiny. Chejr patří mezi mírně jedovaté rostliny. 

Exotické rostliny obzvláštní každý záhon

Zahradní poklady, které stojí za vysazení
  1. Dosny, Kany

Ideální čas sázení: konec května

Ke konci května lze vysazovat jedny z největších okrasných rostlin. Dosahují až přes jedna a půl metru. Tyto tropické rostliny se pyšní zářivě červenými květy, které se přilákají motýly z celého okolí. Ideální místo pro tyto rostlinné královny jsou slunná stanoviště s výživnou půdou. Je také potřeba je pravidelně přihnojovat, stojíme-li o to, aby jejich krása vydržela opravdu od července až do listopadu.

  1. Jiřiny

Ideální čas sázení: konec května

Jiřiny jsou velice náchylné na mráz, proto je vhodné je sázet až po prvních mrazících. I když se řadí spíše mezi náročnější rostliny na péči, jejich jemné růžové květy nám vynaloženou snahu vrátí krásou a výdrží. Začínají vykvétat totiž od druhé poloviny léta a kvetou až do příchodu prvních mrazů. Vhodné místo pro jejich pěstování jsou slunná stanoviště. Dokonce se dají pěstovat i na balkonech. 

Truhlíky na každém okně

Zahradní poklady, které stojí za vysazení

Dlouhodobým trendem jsou truhlíky, které zdobí téměř veškerá okna. Začátkem května je ideální čas na jejich osazování. 

Na slunná místa jsou do truhlíku vhodné:

  1. muškáty, petunie, lobelky, šruchy, balkonová rajčata, bazalky, oregano, vřesy, buxus, netřesky, rozchodníky, zakrslé jehličnany

Na stinná místa se hodí:

  1. begonie, netýkavky, splývavý břečťan, máta

Trvalky – věčný elixír krásy

Zahradní poklady, které stojí za vysazení
  1. Proskurník lékařský (ibišek)

Ideální čas výsevu: jaro

Proskurník lékařský je rostlina dorůstající do výše až dvou metrů. V přírodě patří k ohroženým rostlinám. Proskurník upřednostňuje teplou a vlhkou půdu na přímém slunci. Běžně se jedná o pobřežní rostlinu, která se nachází kolem vodních toků a rybníků. Pěstování proskurníku je oblíbené převážně pro jeho léčivé účinky. Extrakty z kořenů se používají proti kašli, průjmu, nespavosti, zánětům, lupence nebo v mastech na spáleniny. Dále se dá využít také v kuchyni jako náhražka špenátu. Semena slouží jako posyp do salátů. Z drcených kořenů vzniká sladká pasta známá díky bonbonům Marshmallows. 

  1. Mavuň červená

Ideální čas výsevu: ideálně od března

Jedná se o nenáročnou květinu, které se daří převážně na slunných místech s menším zavodněním. Obvykle dorůstá výšky jednoho metru. Ve svých červených až růžových květech ukrývají potravu nejen pro různé druhy motýlů, ale i pro dlouhozobky, což je druh hmyzu, který svou stavbou těla a třepotavým letem připomíná kolibříky.

pechova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka