Období, kdy je možné posílat přihlášky na vysoké školy, již u některých z nich začalo. Každá škola má však toto období jinak dlouhé. Nejčastěji končí posledního února následujícího roku. Počet […]

Období, kdy je možné posílat přihlášky na vysoké školy, již u některých z nich začalo. Každá škola má však toto období jinak dlouhé. Nejčastěji končí posledního února následujícího roku. Počet přihlášek je neomezený. Většinou jsou však za poplatek.

Ti, co se ještě nerozhodli nebo váhají, na kterou vysokou školu nastoupit, mají možnost navštívit veletrhy škol nebo dny otevřených dveří. Mohou se také 22. a 23. listopadu zdarma účastnit online veletrhu vysokých škol, na který se stačí jen zaregistrovat. 

Podmínky pro přijetí má nastavené každá vysoká škola, a dokonce i každý obor, jinak. U některých oborů stačí mít dobrý průměr. U jiných uchazeče čekají testy, které si zařizuje buď sama vysoká škola, nebo Scio testy, které můžou být například z matematiky, základů společenských věd (ZSV) nebo cizích jazyků. Častá je i zkouška z obecních studijních předpokladů, tak zvaných “OSPéček”. Informace o tom, jaká zkouška uchazeče čeká, jsou dohledatelné na stránkách konkrétní vysoké školy. Stejně tak jako informace, co konkrétní zkouška obsahuje za typ úloh, a kdy a kam má uchazeč na přijímačky dorazit. 

U některých druhů přijímaček škola nabízí i několik termínů. Student může absolvovat všechny, za každý se však platí poplatek. Vysoká škola při rozhodování počítá s nejlepším výsledkem studenta. 

U přijímaček na vysokou školu je důležité nepodcenit přípravu. Některé školy zveřejňují ukázky přijímaček z předchozích let, kde se může student seznámit s jejich podobou. Na internetu je i spoustu stránek většinou s placenými kurzy, které naučí studenta řešit specifické typy úloh. Ceny kurzů jsou různé, záleží, jaký přístup student vyžaduje.
Přípravu na přijímačky nabízí i některé střední školy. “Chodila jsem na gymnáziu na seminář, kde jsme probírali jednotlivé typy úloh z testů OSP a ZSV,” sdílí nyní již studentka žurnalistiky na Masarykově univerzitě Adéla Gajdicová. Příprava je však z velké části i na samostatném studentovi. “Nakoupila jsem si učebnice Scio, ale z druhé ruky. Sice nebyly nejaktuálnější, zato byly mnohem levnější, “ dodává Gajdicová. Cena nových učebnic se pohybuje okolo šesti set až jednoho tisíce korun.

pecerova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka