Ve čtvrtek 18. května 2023 si připomeneme rovných sto let od vzniku prvního pravidelného rozhlasového vysílání u nás v České republice. Přelomové datum technologického vývoje neoslaví pouze Radiožurnál jež stál u […]

Ve čtvrtek 18. května 2023 si připomeneme rovných sto let od vzniku prvního pravidelného rozhlasového vysílání u nás v České republice. Přelomové datum technologického vývoje neoslaví pouze Radiožurnál jež stál u vzniku pravidelného dálkového vysílání. Můžeme ji totiž společně oslavit i my například při rozhlasovém koncertu české symfonie, návštěvou technického muzea, shlédnutím nového seriálu nebo filmu věnovaného právě tématu českého rozhlasového vysílání a spoustou dalších poučných a atraktivních akcí.

Cesta, která dala vzniku prvnímu rozhlasovému vysílání v Česku

První snahy o zavedení rozhlasového vysílání u nás byly již dávno před válkou. Pro nás je významné třeba také datum 28. října 1919, kdy byl vysílán první mluvený i hudební rozhlasový pořad z radiotelegrafní stanice na pražské Petřínské rozhledně. Pravidelné rozhlasové vysílání vzniklo ovšem až o čtyři roky později, tedy 18. května 1923. 

Původně se vysílalo ze stanu v Praze-Kbelích pouze živě a vysílání trvalo hodinu denně. Průkopníky vysílání se stali novinář Miloš Čtrnáctý, podnikatel Eduard Svoboda a ředitel společnosti Radioslavia Ladislav Šourek. Vznikla společnost Radiojournal, jež dostala povolení k vysílání od ministerstva vnitra a ministerstva pošt a telegrafů. V roce 1924 také v českém tisku poprvé nahradilo slovo „radiofonie“ modernější slovo „rozhlas“. Toho samého roku Radiojournal přesídlil do nové budovy na Fochově třídě v centru Prahy, a roku 1933 se přestěhoval na svou dnešní adresu – Fochova (dnes Vinohradská) kde ministerstvo pošt a telegrafů nechalo postavit a společně obývalo „rozhlasový palác“.

Salcburský rodák později žijící na Vysočině v premonstrátském klášteře v Želivě Duda Karel také přispěl. Při prvním živém vysílání totiž klavírně doprovázel nemálo sólistů při jejich vystoupení. Duda Karel učil část svého života hru na klavír a fagot v Petrohradě a později v Kyjevě.

Symfonický orchestr rozhlasu

Připomenutí 100 let výročí můžeme oslavit v Praze 18. května například se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu na festivalu Pražské jaro. Hudbu známých skladatelů Antonína Dvořáka a Bohuslava Martinů nám představí přední německý dirigent Cornelia Meister s jedním z nejlepších českých houslistů Janem Mráčkem.

Výstava v technickém muzeu

Bohatou výstavou v Národním technickém muzeu v Praze si prý nepřipomeneme jenom rozsáhlou historii vzniku rozhlasového vysílání a jeho technologický vývoj, ale i jak fungoval československý, později Český rozhlas napříč politickými generacemi našeho území. Výstava bude přístupná od 17. května do 31. prosince 2023 pod názvem 100 let je jen začátek.

Koncert českých umělců

Český rozhlas uspořádá 18. května koncert na připomínku svého stoletého výročí v Riegrových sadech. Koncert je veřejně přístupný a můžeme si zde poslechnout například skupinu Chinaski, Anetu Langerovou, Miraie Navrátila nebo Marka Ztraceného.

Slavíme i za obrazovkou

K rozhlasovému jubileu vzniká například film režiséra Jiřího Mádla Vlny který by měl připomenout dobu vysílání Československého rozhlasu během období pražského jara 1968.

Šestidílná televizní série Tisíc hlasů přiblíží historické začátky rozhlasového vysílání na základě osobních životů redaktorů rozhlasu.Český rozhlas Dvojka uvede od 15. do 17. května premiéru třídílného seriálu Chyceni v éteru jež vypráví o zakladatelích rádia a jejich ne vždy jednoduché cestě.

pechova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka