Přírodovědné bádání pro oddíly není pouhou metodikou pro vedoucí oddílu, ale zároveň naučnou vzdělávací knihou. Popisuje zábavnou a kreativní cestu k rozvinutí dětské fantazie a bádání. O knize a jak ji […]

Přírodovědné bádání pro oddíly není pouhou metodikou pro vedoucí oddílu, ale zároveň naučnou vzdělávací knihou. Popisuje zábavnou a kreativní cestu k rozvinutí dětské fantazie a bádání. O knize a jak ji používat při práci v oddíle jsme se bavili s jednou z autorek  Martinou  Munduchovou. 

Za jakým účelem kniha vznikla a komu knihu doporučujete?

Kniha vznikla na popud poptávky o metodiku. Společně jsme nakonec s Honzou Burdou rozhodli, že půjde zároveň i o metodiku k badatelství. Tedy by kniha měla přinést vedoucím různých oddílů, kroužků a skupin nápady, jak společně s dětmi bádat.

Kdo se podílel na vývoji knihy a jak dlouho vznikala?

Knihu jsme psaly společně s kolegyní Vendy Šimkovou. Zároveň jsme s ostatními kolegy konzultovaly všemožné nápady na konkrétní badatelské otázky. Bádání se s dětmi věnujeme v našich pobytových programech a běžně ho aplikujeme i na letních táborech, takže zásobnici otázek máme myslím velikou.

Vendy na knize pracovala intenzivněji a delší dobu, protože kromě samotného psaní řešila i korektury, komunikovala s grafikem a hledala fotky. Já odhaduji, že se knize sama věnovala zhruba měsíc, ale možná by mě opravila. Nejlepší společné psaní, a trochu myslím i nejplodnější, pak proběhlo během silvestrovského dne a noci, kdy jsme na chatě zasedly a psaly prakticky celý den v kuse.

Co konkrétně v knize vedoucí oddílů najdou? 

Bádání a různé výzkumy a průzkumy děti obecně velmi baví, často si věci, které samostatně vybádaly i dlouho pamatují. Jak lépe prozkoumat tábořiště a okolí než důkladným průzkumem? Témata táborových her k bádání přímo svádí. Ať už objevujete tajemné džungle, nové ostrovy nebo cestujete po různých planetách tak bádání využijete. My jsme konkrétně bádali při hledání ztracené expedice v pralese, ale také jako alchymisté na Rudolfově dvoře. Výzkum se dá zařadit opravdu kamkoliv!

V knize kromě popisu jak na to, a co byste mohli během bádání potřebovat najdete i zpracované konkrétní otázky k širokému spektru témat. Klidně je lze hned vzít a použít a příště už dokážete vymyslet nové a vlastní 

Jak vy osobně vnímáte bádání? 

Bádání vnímáme jako velké vědecké dobrodružství, skrze které děti objevují svět kolem sebe a hledají odpovědi na otázky, kterých mají v zásobě obrovské množství. Když mi položí otázku a já jim dám odpověď, tak to ještě nutně neznamená, že mi budou a chtějí věřit. Když odpovědi naleznou díky vlastnímu pozorování a práci, mají jistotu. Zároveň získávají mnoho dalších dovedností, aniž by to tušily.

Kniha je zdarma k dispozci v Radě dětí a mládeže kraje Vysočina.

Je také jako PDF soubor ke stažení zde.

Děkuji za rozhovor

pechova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka