Určitě jste také jako děti byli někdy na táboře a určitě máte spoustu pěkných zážitků. Vzpomenete si ale také, jestli jste se na tábor těšili? Jak jste se připravovali? Posíláte […]

Určitě jste také jako děti byli někdy na táboře a určitě máte spoustu pěkných zážitků. Vzpomenete si ale také, jestli jste se na tábor těšili? Jak jste se připravovali?

Posíláte svoje dítě poprvé na tábor, do neznámého prostředí, mezi cizí lidi. Už to je pro dítě dostatečně stresující. I když posíláte na tábor oba sourozence, ten starší bude mít určitě úplně jiné starost než se starat o mladšího bráchu nebo ségru… Nestresujte proto dítě zbytečným strašení o samostatných nočních hlídkách, přísných kontrolách pořádku a přísném režimu. Dítě rozhodně nesmí mít pocit, že jede na tábor za trest nebo proto, že vy jedete na dovolenou a babička zrovna nemá na hlídání čas…

Mluvte s dítětem o příjemných zážitcích z vašich táborů nebo jiných pěkných věcech. Potom se určitě na tábor bude těšit víc.

Pár rad, když posíláte dítě na tábor poprvé:

  • Pečlivě zvažujte typ tábora, na který chcete dítě poslat – chatky, stany, vodácký, puťák… – i to, co uslyšíte od jeho vedoucích.
  • Bude tam mít vaše dítě na táboře další vrstevníky, případně už nějaké kamarády? Vždycky je lépe, když na tábor jedou alespoň dva kamarádi, kteří se znají.
  • Zvažte, jaké fyzické nároky dítě čekají. Nebojí se tmy? Je dostatečně samostatné? Nemá nějaké další problémy? Zkušení vedoucí dovedou mnohé problémy vašeho dítěte vyřešit, musíte o nich ale předem informovat hlavního vedoucích nebo oddílového vedoucího.
  • Opravdu je nutné, abyste se předem seznámili s vedoucími a výborné je, má-li dítě šanci setkat se s budoucími kamarády dřív, než až při odjezdu na tábor. Někteří pořadatelé táborů dělají v červnu setkání s rodiči nebo i víkendové srazy účastníků tábora. Zde máte jedinečnou příležitost poznat kolektiv vedoucích i dětí.
  • Při přípravě vybavení na tábor se řiďte doporučením vedoucího příslušného tábora. Doby, kdy jste na tábory jezdili sami, jsou nejspíš už dávno pryč.
  • Klidně vedoucím prozraďte drobné fígle, které na vaše dítě „platí“. Vedoucí sice nemá na starosti pouze vaše dítě, ale dobrý vedoucí si na vás jistě udělá čas a udělá všechno proto, aby se dítěti na táboře líbilo.
  • Rozhodně nezatajte žádné problémy, například z obavy, že když je „prozradíte“, dítě nebude na tábor přijato. Není nic horšího než tento postup – všechno se dá řešit, ale vedoucí to musí vědět..
  • Pozor na jídlo, kterým vybavíte dítě na cestu – může se za pár hodin v letním vedru zkazit a táborový zdravotník a vedoucí (někdy i nejbližší lékař) si pak lámou hlavu, z čeho vaše dítě hned po příjezdu trpí bolestmi žaludku.
  • Velmi dobré je nechat doma všechny cennější věci (Tablety, mo­bily, MP3  přehrávače…) – vyhnete se tím možnému poškození nebo ztrátě. Na řadě táborů stejně není přístup k elektrice a podobné věci nejsou potřeba…
  • Mobil určitě není potřeba – pokud budete chtít s dítětem mluvit, jistě se můžete domluvit s jeho vedoucím (jeho číslo mít určitě budete) a tem vám rád kontakt zprostředkuje.
  • Posílaní balíčků s jídlem na tábory není nutné. A pochoutky všeho druhu jsou výborným lákadlem pro mravence, vosy, včely, leckdy i hlodavce.
  • Dejte s sebou dítěti na tábor – zvláště těm menším – obálky s nalepenými známkami a nadepsanými adresami.
  • Napište dítěti na tábor. Také reagujte na jeho dopisy či pohledy – pochvalte ho a povzbuďte. Táborník bude také jistě nadšený, pokud mu na tábor napíše babička nebo některý další příbuzný – dejte jim adresu.
  • Nedejte na první či druhý dopis, pohled či mobilní volání: „Mně se tu nelíbí, přijeďte si pro mě..!“ Důvodem bývá nejčastěji jen pobyt v novém prostředí a nezvyk na běžný táborový život nebo nezdar v nějaké hře. Máte-li přesto pochybnosti, spojte se s vedoucím tábora. Po táboře jistě uslyšíte, že všechno bylo super.
  • Nezapomeňte či nezaměňte datum a hodinu příjezdu z tábora . Čekání po příjezdu – jestli rodiče nezapomněli přijít – je nedobrou tečkou za zážitky z tábora a vyvolává v dítěti pocit, že bylo odloženo.

A pokud ještě nemáte tábor vybraný, podívejte se do katalogu www.tabory-vysocina.cz.

+ posts

šéfredaktor