Doučování pro děti ze sociálně slabších rodin funguje už pár let v Českých Budějovicích. Když se o tom Lída Blažková dozvěděla, po krátké době ji napadlo něco podobného založit i […]

Doučování pro děti ze sociálně slabších rodin funguje už pár let v Českých Budějovicích. Když se o tom Lída Blažková dozvěděla, po krátké době ji napadlo něco podobného založit i v Pelhřimově, kde doučování probíhá již čtyři roky. 

Jak to doposud chodí v Pelhřimově na gymnáziu?

Za celou dobu se na pelhřimovském gymnáziu vystřídalo již čtyřicet doučujících ve věku od patnácti do devatenácti let. Většina doučujících navštěvuje ono pelhřimovské gymnázium, nebo obchodní akademii, která je s gymnáziem spojena. V posledních letech zde doučovaly také dívky z jihlavských škol. 

V této době se v budovách pelhřimovského gymnázia doučuje přibližně patnáct dětí. Přesto, že hlavní vyučované předměty jsou matematika, český jazyk a anglický jazyk, najdou se i jedinci, kteří doučují fyziku, biologii nebo chemii. 

Pokud by měl někdo o doučování zájem, kam se má obrátit?

Je možné se obrátit na facebookové stránky ZPĚT na JEDNA Pe, na kterých jsou veškeré kontakty. Pro Pelhřimov také platí, že jsou rodičům i žákům odesílané e-maily s kontakty pro případný zájem na doučování.

„Když jsem začala s doučováním, byla jsem zrovna ve druháku. Už jsem věděla, jak to na naší škole chodí, takže jsem měla více času. Můj spolužák děti doučoval již od prváku a párkrát jsme se o tom spolu bavili. Dost mě k tomu inspiroval. Sama jsem si v tu dobu hrála s myšlenkou, že bych chtěla být učitelkou, takže se to zdálo jako vhodná příležitost. K tomu Lída sháněla další doučující, neboť byl o projekt velký zájem, tak jsem se přidala,“ popisuje svoji cestu k doučování doučující Sára Szczyrbová.

„Z pozice organizátora pro mě byla samozřejmost, že bych měla doučovat, bylo pro mě důležité poznat, jak to funguje v praxi, abych třeba neměla na další doučující nesplnitelné nároky, abychom mohli vzájemně sdílet zkušenosti a poradit si. Z pozice doučujícího jsem měla jednoduše pocit, že to má smysl a nedokázala jsem najít důvody, proč bych doučovat neměla, těžko bych před sebou takové rozhodnutí obhajovala. Mívali jsme většinou více dětí než doučovatelů a když před sebou máte konkrétní rodinu, které snad můžete trochu usnadnit život, tak se o to prostě pokusíte. V takovém momentu neřeknete „Ne, máme plno a neodejdete někam na kafe,“ popsala svou pozici organizátorka Lída Blažková.

Doučování od studentů, nebo od učitelů?

Toho, co vám doučování dá, je mnoho. Je to například skvělá příležitost pro studenty, kteří by do budoucna chtěli studovat učitelství. Naučíte se formulovat myšlenky a srozumitelně je podat dětem, nebo se naučíte si zorganizovat svůj čas. “Ono se to nezdá, ale vysvětlit někdy srozumitelně nějakou látku není vůbec jednoduché,” sdělila doučující Sara Szczyrbová. “Také se naučíte být více trpěliví a poznáte rozdíly mezi “světem” prvňáčka a páťáka.”

Lída Blažková Sařinu odpověď doplnila: „Dítěti také může být příjemnější právě nechat se doučovat někým mladším, protože se nemusí třeba stydět ptát se na otázky, které by si nedovolilo položit před svým vyučujícím. Dále nevím, jak je to dnes, ale když jsem byla na základní škole já, tak jsme často ani nabídku doučování ze strany učitelů neměli, a proto mi přijde důležité, aby tady byla nějaká alternativa.”

Samozřejmě výhodou doučování od učitelů na školách může být to, že učitel dítě zná zpravidla delší dobu, zná lépe prostředí, ve kterém se dítě pohybuje, dokáže možná lépe odhadnout slabé stránky dítěte a přístup učitele může být také v mnoha směrech odbornější a kvalitnější. Nevýhodou může být nižší míra individuálního přístupu, problematický vztah s nějakým vyučujícím nebo méně času na doučování. Jak říká Sara: „je potřeba najít to, co vyhovuje právě konkrétnímu dítěti.“

Kde všude můžu chodit na doučování?

Pokud máte problém s jakoukoliv látkou a rádi byste si ji procvičovali, zlepšovali se v ní, nebo byste jí potřebovali vysvětlit, zkuste se obrátit na své učitele, kteří budou jistě velice ochotní vám látku vysvětlit, nebo vám nabídnout pravidelné hodiny doučování. Pokud učitelé i přes vaši prosbu odmítnou, můžete se obrátit na jakékoliv doučující organizace.

ÍČKO TřebíčTřebíčhttp://icmtrebic.cz/doucko/
JsmeJini AkademiePelhřimovkatka@jsmejini.cz
2+2 škola matematikyJihlava2plus2jihlava@email.cz
Mgr. Hana PrchalováŘeplice, Bohdalečprchalova.nemcina@centrum.cz
Karin Havlíčková – StudánkaKutná Horakarin.havlickova@studanka.com
Studijní centrum BASIC – Jihlava, o.p.s.Jihlavajihlava@basic.cz
Studijní centrum BASIC – Vysočina, o.p.s.Pelhřimovpelhrimov@basic.cz
Doučka.czČervené Pečky, Kolínkontakt@doucka.cz
Mgr. Jana Kateřina KuklíkováVelké Meziříčíkuklja@seznam.cz
Eduard NechvátalHlinsko+420 739 128 439
Výuka a doučování jazyků Silvie KoškováChvaletice, Kolínsilvie.koskova1@seznam.cz
RNDr. Svatobor SyselVelká Bítešmat.kurz@seznam.cz
Eva Veselá – DoučováníPelhřimovveseledoucovani@gmail.com
Hana StejskalováStudnicehana.stejskalova13@gmail.com


Zde jsou tipy na doučování, kurzy i školení po celé České republice.

pechova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka