Druhý červencový týden mohli obyvatelé a všichni příznivci historie navštívit Legiovlak ve Velkém Meziříčí. Vagóny nejen s informacemi, ale i rekvizitami Plně zrekonstruovaný obrněný vlak nabídl k nahlédnutí jedenáct vagónů, […]

Druhý červencový týden mohli obyvatelé a všichni příznivci historie navštívit Legiovlak ve Velkém Meziříčí.

Vagóny nejen s informacemi, ale i rekvizitami

Plně zrekonstruovaný obrněný vlak nabídl k nahlédnutí jedenáct vagónů, kde na návštěvníky čekaly panely s informacemi z historie od roku 1918 až 1920. Nechyběly ani dobové rekvizity, které návštěvníky vtáhly do představy, že se nachází přímo s legionáři ve vlaku, ať už se jednalo o dřevěné bedny s osobními věcmi, nebo uniformy na figurínách. Dva vagóny byly zamčené, byly to obytné vozy, ale možnost prohlédnout si je zvenčí nikomu nebránila, tak jako lokomotivu.

Velitelský vůz, polní kuchyně i krejčovská dílna

Sanitní vůz, i když interiér byl celý bílý, naháněl smíšené pocity, stísněný prostor, chirurgické nástroje, které nevypadaly moc profesionálně v porovnání s dnešní dobou. Polní pošta vybavena dvěma psacími stroji a stěna s dřevěnými přihrádkami místo poštovních schránek. Krejčovská dílna napovídala svými šicími stroji, že i uniformy musely mít vojáci vždy v pořádku. Kovářská dílna, polní kuchyně, obrněný vagón, tyto skvosty nabízela prohlídka Legiovlaku. Tak jako velitelský vůz, který byl nejlépe zařízený od postele, až po samostatnou toaletu a nechyběl ani třeba gramofon a karafy na dobrý koňak. Návštěvníci také mohli využít filmový vagón, který nabízel posezení na dřevěných lavicích, projektor a plátno, na kterém se promítalo, jak jinak než vše co bylo spojené s historií legionářů.

Velitelský vůz. foto: Lucie Zemanová

Do plukovní prodejny nejen za koupí suvenýrů  

V tomto vagónu bylo také možné zjistit něco o svých předcích, zda byl váš předek jeden z legionářů, bylo možné si nechat vytisknout vojenskou kartu s jeho  podrobnostmi o hodnosti a vstupu do legií. Na památku pohlednici, legionářskou a odbojářskou literaturu, nebo pro děti gumový náramek, či placku bylo možné zakoupit v plukovní prodejně, kde seděl v dobové uniformě jeden z představitelů legionářů. Vstupné prohlídky celého legiovlaku bylo zdarma, avšak sbírková kasička se nabízela pro příspěvek, který umožní nadále vylepšovat tento historický poklad a nové expozice.

zemanova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka