Vůně dobrého jídla, příjemná hudba, originální nákupy a pestrý program, to vše nabídl poslední květnový víkend ve Žďáře nad Sázavou. MINT Market byl nabitý originalitou Při vstupu na pivovarský dvůr […]

Vůně dobrého jídla, příjemná hudba, originální nákupy a pestrý program, to vše nabídl poslední květnový víkend ve Žďáře nad Sázavou.

MINT Market byl nabitý originalitou

Při vstupu na pivovarský dvůr zámku, kde stálo zhruba čtyřicet stánků, již bylo vidět první nadšence, jak nakupují na MINT Marketu. Po tak dlouhé odmlce zavřených obchodů se lidem prezentovaly originální skvosty. Každý stánek se snažil nabídnout něco jiného, ať už jste milovníci ručně vyráběných šperků, voňavých mýdel, kabelek z pravé kůže, to vše jste si zde mohli prohlédnout a zakoupit. Velký obdiv měly stánky s šitým oblečením pro děti, protože tolik krásných vzorů a sortimentu nemohl zůstat bez pořádného prozkoumání. V jednom takovém stánku jsem se zdržela, když jsem si povídala s usměvavými dvěma prodavačkami, zeptala jsem se jich, jak jsou spokojené s návštěvností a s prodejem svého sortimentu. „Návštěvníků se tu otočilo v sobotu opravdu hodně, myslím si, že tak stovka určitě, co se zastavila přímo u nás, i dnešek není výjimkou. Lidé spíše pokukují, ale i s nákupy to není špatné, když někdo má problém, že nemáme danou velikost, neváháme nabídnout vizitku a je možné se s námi spojit a na všem se případně domluvit a ušitý výrobek zaslat dodatečně,“ odpověděla majitelka výrobků s radostí. Celou atmosféru nákupů podkreslovala příjemná hudba a vůně ze stánku s palačinkami, která se linula celým pivovarským dvorem.

Kouzelné zahrady byly opravdu kouzelné

Návštěvníky program zavedl do soukromých zahrad rodiny Kinských, které nejsou jinak během roku veřejnosti přístupné. U vstupného, které činilo sto korun, každý obdržel letáček s přehlednou mapkou a zakreslenými stanovištěmi. Bylo toho opravdu mnoho, co se dalo obdivovat. Poslech hudebního vystoupení, kdy na housle zahrál Jiří Klecker, na klarinet pan Michal Kříž a další hudebníci. Možnost půjčení loďky, nahlédnout na tvorbu floristiky, na své si přišli i milovníci abstraktního umění sochaře Jana Dostála, který zde vystavoval své umění ocelových soch, ale hlavně ta nádhera přírody, klidu a vyrovnanosti. Pro děti zde byly přichystané různé hry spojené s tématem ,,pojďme se nadechnout”, třeba jako vyzkoušení si přírodního chodníku s různými materiály, kde se děti naboso mohly projít po šiškách, mechu, kůře, kamínkách a dalších materiálech.

Den plný zážitků, dobrého jídla a nálady pomalu končí

Po pestrém programu v zahradách si návštěvníci mohli zajít na zámeckou terasu na něco k snědku, kde ve stáncích bylo z čeho vybírat, nabídka byla opravdu pestrá. Ať už jste labužníci klobás, či kýty určitě byste s výběrem neudělali špatné rozhodnutí, protože vše výborně vypadalo a vonělo. Hodinky ukazují čtyři hodiny a to je tak akorát vyrazit zpět k autu a vydat se domů.  Odvážíme si dobrou náladu, plno zážitků a natěšenost na další rok, s čím pořadatelé přijdou.

zemanova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka