Doba pandemie bezpochyby přinesla změny v mnoha oblastech. Naučili jsme se dělat leccos z domu, děti se z domu učí, rodiče často z domu pracují… Ale jak je na tom […]

Doba pandemie bezpochyby přinesla změny v mnoha oblastech. Naučili jsme se dělat leccos z domu, děti se z domu učí, rodiče často z domu pracují… Ale jak je na tom skaut? Je možné společné hry v lese nějak převést k počítači? V článku se dozvíte, jak prožívají pandemii v 2. oddílu skautek v Třebíči.

Druhý oddíl skautek Třebíč – oddíl s rozšířenou duchovní výchovou sdružuje kolem dvaceti až třiceti členek od deseti do patnácti let. Před pandemií trávily svoje páteční schůzky úplně běžně. Po venkovních hrách se vracely domů utahané a hladové, ale hlavně veselé. Mohly společně do lesa, vyjet na výpravy, vedoucí pro ně připravovaly víkendové akce a samozřejmě tábory. Když přišlo vládní nařízení, že spolky (zahrnující skaut) by se neměly scházet, nastalo období řešení, co bude dál.

Klubovna přes Zoom není problém

V první vlně skautky plnily každotýdenní výzvy, a věnovaly se tak skautu individuálně. Postupem času začalo být jasné, že skauti se do kluboven jen tak nevrátí, nebo aspoň ne na dlouho. Proto skautské vedoucí začaly organizovat schůzky online přes aplikaci Zoom, a to každý pátek, tedy jako za normálního provozu. Plnění výzev nadále pokračuje. Podle slov vedoucích se skautky přizpůsobily dobře. Přes drobné technické potíže se adaptovaly a snaží se teď společně s celým oddílem vytěžit ze schůzek co nejvíc.

Perníčky, Mr. Bean, ale hlavně možnost setkat se…

Pokračují v celoroční hře (celoročce), která je tento rok zaměřená na slavné osobnosti. Na schůzkách se seznamují s nejrůznějšími osobnostmi, od Antonína Kaliny až po Magdalénu Rettigovou. Mezitím jsou i schůzky na jiná témata, uzpůsobené online prostoru. Na jedné z prvních online schůzek, podle vedoucích takové zkušební, si skautky šily gumičky do vlasů, tzv. scrunchie. Vše se povedlo a od té doby probíhá skaut online pořád. „Holky se přizpůsobily dobře, účast máme slušnou, je v podstatě podobná, jako by to bylo prezenčně. Holky hodně plní výzvy a podle mě je to baví,” říká Monika Kršková, jedna z osmi vedoucích oddílu. Také souhlasí, že online prostor samozřejmě není ideální zrovna pro skauty, kteří se přirozeně pohybují hodně venku. Zároveň ale vyzdvihuje to, že pro jejich skautky je moc důležité mít alespoň nějakou možnost setkávání, a o to jde na online schůzkách především. Nejde sice ve skupině zapalovat oheň nebo hrát běhací hry, ale i tak si vedoucí umí s programem poradit. Připravily pro své svěřenkyně například schůzky,
kde pekly perníčky, každá z účastnic ve své kuchyni, ale všechny spolu. Jindy byla zase schůzka zaměřená na to, jak si dobře sbalit krosnu na několikadenní výpravu. Další schůzka se například točila kolem fyzikálních pokusů. Na jednu ze schůzek se dostal dokonce i Mr. Bean. Zkrátka program je různorodý a vedoucí si dávají záležet na tom, aby i online schůzky mohly být zábavné.

Soutěžní online výzvy jsou v plném proudu

Skautky využívají i dostupné online nástroje, a přichystaly pro své svěřenkyně například Disney kvíz, herní schůzku nebo taneční schůzku s Just Dance. Co se týče zmíněných technických záležitostí, mají skautky na dobu koronaviru nové webové stránky. Na těch se všechny účastnice dozví aktuality a každý týden je na stránkách letáček k páteční schůzce, který skautkám představuje téma, dozví se z něj, co si na schůzku nachystat apod. Také se mohou na webu dočíst o zmiňovaných výzvách, které průběžně plní. Ty totiž pořád pokračují a každá ze skautek si může nějakou vybrat. Když je splní, dostanou za ně body, a ty jsou pak viditelné na webu. Skautky tak spolu mohou i takto na dálku trochu soutěžit a vidět, jak si vedou. I rodiče jsou spokojení, někde dokonce výzvy plní celá rodina.

„Přestože tahle situace není ideální a skaut jako takový hodně omezuje, tak myslím, že se nám online forma skautu daří a jako oddíl spolu můžeme trávit kvalitní čas,” říká na závěr našeho povídání Monika. Skauty zkrátka ani tento stav neodradil a našli způsob, jak se s ním vypořádat.

krskova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka