V Pelhřimově 3.3.2021 – Pelhřimovské rodinné centrum Krteček se službou Family Point nedávno oslavilo rok v nových prostorech na Masarykově náměstí (v budově České spořitelny). Ač loni ani letos zatím […]

V Pelhřimově 3.3.2021 – Pelhřimovské rodinné centrum Krteček se službou Family Point nedávno oslavilo rok v nových prostorech na Masarykově náměstí (v budově České spořitelny). Ač loni ani letos zatím nebyly nové prostory využité tak, jak by si jeho provozovatelky představovaly, mají i tak plno práce.


„Začátkem roku byl provoz omezený, přesto jsme i tak pomáhaly ulehčit situaci několika samoživitelkám i rodinám, které se s miminkem či dítětem potřebují setkávat na neutrální půdě. V těchto případech bylo po předchozí domluvě naše zázemí k dispozici pro individuální využití,“ zmiňuje Markéta Petrů, koordinátorka Family Pointu Pelhřimov. Pro samoživitelky v nouzi pomáhá rodinné centrum v rámci Sítě pro rodinu a Nadace Nori Fridrichové zprostředkovávat nákupy potravin. V případě potřeby také pomáhají chůvy s krátkodobým hlídáním, když je to zrovna možné.


Od poloviny ledna probíhá on-line projekt s názvem „Covidohraní“, v rámci něhož už spustilo kolem dvaceti videí od svých příznivců a partnerů. Záběr videí je velmi pestrý od hudebního vystoupení na dudy, přes zdravotní cvičení s lektorkou, hýbánky pro děti, zahradničení v karanténě, tvoření s dětmi či například rozhovor s krajskou koordinátorkou BESIPu Veronikou Vošickou Buráňovou o správném výběru dětské autosedačky. Všechny videa je možné zhlédnout v archivu na facebookové stránce.


V únoru dokončilo 16 maminek intenzivní půlroční Kurz osobního rozvoje v rámci podpory návratu rodičů do zaměstnání. Během něho absolvovaly účastnice celkem 126 hodin výuky od počítačových dovedností, založení fiktivní firmy přes kariérovou přípravu po trénink měkkých dovedností. Celý kurz včetně péče o děti byl bezplatný, probíhal prezenčně i on-line dle nařízení.

V únoru vyhlásil Family Point facebookovou soutěž o designové osušky pro miminka. Soutěžící odpovídaly na otázky, na jaké aktivity se v rodinném centru těší a které služby jim tu chybí.

Koncem února zahájilo rodinné centrum venkovní aktivitu „Fuseklíkovi“, která má děti motivovat k venkovním procházkám a zároveň domácímu kreativnímu tvoření. Maminky s dětmi po městě schovávají podomácku vyrobené veselé maňásky z ponožek. „Maňáska mohou rodiny s dětmi potkat při procházce a ponechat si ho a zahrát si s ním doma divadélko, což rozvíjí u dětí fantazii i komunikaci a další dovednosti. Naopak dalšího mohou vyrobit a venku schovat zase pro někoho jiného.
Dovnitř maňáska mohou vložit nepromokavý vzkaz,“ přibližuje aktivitu, která má zároveň odlehčit dnešní dobu, Zuzana Havlová z Rodinného centra Krteček.


Od 1. března mohou rodiny s malými dětmi vyrazit na procházku od odbočky ke Stráži směrem do Starého Pelhřimova, kde je na trase viditelně rozmístěno 7 stanovišť Stezky veverky Zrzečky k tématu končící zimy. Děti plní jednoduché, přitom naučné úkoly, pomáhají veverce hledat docházející zásoby. Na konci stezky čeká na každého malého účastníka symbolická odměna – papírový klíč k odemčení jara, který si doma mohou vybarvit a vystřihnout. Stezka bude na trase časově ponechána podle počasí a
zájmu rodin.


Letos poprvé se podařilo ve spolupráci s vedením města a odborem sociálním připravit žádost do soutěže MPSV „Obec přátelská rodině 2021“ ve výši 1,5 milionu korun dle kategorie obce podle počtu obyvatel na prorodinné aktivity na letošní rok. Výsledky soutěže se očekávají v průběhu dubna.


Už tradičně pořádá Family Point také sezónní dětský SWAP oblečení a obuvi (v pěkném stavu). Poprvé budou muset organizátorky zvolit variantu příjmu a výdeje v okénku. Maminky mohou přinést darovat vyřazené jarní dětské oblečení, obuv a dětské či těhotenské potřeby a hračky ve středu 10. března od 9 do 11 hodin a v pátek 12. března od 15 do 17 hodin. Následující týden budou třídit a fotit oblečení a vyhlásí možnost rezervace pro ty, kteří se věcí chtějí ujmout a dát jim druhou šanci. Výdej rezervovaných
SWAP balíčků bude 22. března od 9 do 11 hodin a 24. března od 15 do 17 hodin.
Plánovaný Velikonoční jarmark je bohužel zrušen. Organizátorky přesto na podporu lokálních prodejců a velikonočních tradic připravují jednoduchou on-line podobu jarmarku. Už nyní jsou přípravy v plném proudu a měly by se zapojit zhruba dvě desítky producentů, řemeslníků a výrobců, kteří tady představili své produkty na podzim při klasickém jarmarku.
Vzhledem k situaci plánuje Family Point Pelhřimov také znovu připravit pro rodiče s malými dětmi „Školku v krabici“, kde si rodiny při procházce mohou vyzvednout potřeby pro domácí tvoření. Tradičně také na jaře pelhřimovské maminky z rodinného centra rozmisťují na veřejná pískoviště krabice se sezonní „Půjčovnou bábovek“, která slouží pro samoobslužné zapůjčení bábovek a zároveň eco-přístup k hračkám na písek.

krskova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka