Určitě znáte knihobudky. Malé pouliční knihovny pro každého, bez registrování nebo složitých pravidel. Začalo to předělanou telefonní budkou, a teď už jsou jich desítky po celé republice. Knížky, které už […]

Určitě znáte knihobudky. Malé pouliční knihovny pro každého, bez registrování nebo složitých pravidel. Začalo to předělanou telefonní budkou, a teď už jsou jich desítky po celé republice. Knížky, které už někdo nepotřebuje, mohou díky knihobudkám najít nový domov a být tak užitečné víckrát. Stačí přijít, a vyměnit svoji knihu za jinou. Knihy můžete vrátit, přemístit nebo prostě vyměnit za jiné.

Doba, kterou právě procházíme, možná mnohým z nás poskytla více času doma, proč ho nevyužít na přečtení knihy, kterou jsme dlouho odkládali, nebo možná nějaké, která na nás čeká právě v knihobudce?

Na oficiálních stránkách projektu http://www.knihobudka.cz/ najdete mapu všech knihobudek v České republice. Na Vysočině jsou knihobudky například ve Žďáru nad Sázavou, v Batelově, Nové Říši a několik dalších.

Pokud vám pouhé vypůjčení knihy nestačí a celý nápad vás oslovil, můžete si knihobudku dokonce adoptovat. To znamená jednu takovou malou knihovnu financovat. Můžete tak tento nápad přinést na místo, kde zatím chybí. Pomůžete tak recyklaci, zlepšení veřejného prostoru, vzdělávání a podpoříte neziskovou organizaci. Podrobnosti o adoptování najdete také na oficiálních stránkách.

Nebo si alespoň na stránkách najděte nejbližší knihobudku a hurá do čtení!

krskova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka