Pro letošní školní rok bylo přijato třicet šest studentů do Školy čar a kouzel v Bradavicích, aby zde nastoupili do prvního ročníku. Nejdříve ocitají v Příčné ulici, kde si musí zaopatřit nutné pomůcky potřebné ke studiu – seznam už dostali dříve v zapečetěném dopisu přímo od vedení Bradavic. Poté, co se rozloučí s Fredem a Georgem, tak už míří přímo do bradavického hradu. Už se setmělo, pochodně jim ozařují cestu přímo do Velké síně. Zde za svitu levitujících svíček přivítají studenty všichni vyučující i samotný ředitel Brumbál. Nechybí ani Moudrý klobouk, jenž každého prváka přiřadí do jedné ze čtyř kolejí. Další den potkávají pana Filche a dostávají soví poštu. Studentům je k dispozici aktuální vydání Denního věštce, poté už začíná dopolední výuka. Prváci navštěvují širokou škálu předmětů – od
kouzelnických pokusů, létání na koštěti až po dějiny čar a kouzel. Je otázkou, jestli je nudnější náplň samotného předmětu, nebo jeho vyučující, profesor Ulrik – nicméně si pečlivě zapisují, další hodinu je čeká písemka. Krátce před obědem už ve Velké síni visí barevné vlajky všech čtyř kolejí.
V jedné z úvodních hodin dostali prváci základní sadu sběratelských karet čokoládových žabek, pomocí kterých mezi sebou svádějí napínavé souboje. Ve chvilce, kdy zazní pro studenty již známá melodie, nastává čas hledat karty rozšíření, které se mohou nacházet kdekoliv v Bradavicích. Je však
třeba být na pozoru. Melodie může zaznít i v ten nejméně očekávaný okamžik, třeba i po ohlášení večerky. A poté, co desítky studentů opět zalehnou do svých spacáků, tak melodie zazní znovu. Nikdy neříkej nikdy.
Studenti se postupem času dozvídají, že dříve existovala pátá kolej. Její zakladatel, Zakhar Černovír, se stal velmi mocným čarodějem, proto byl velkou čtyřkou zaklet a veškeré informace o něm a jeho koleji byly zničeny. Nyní však Bradavicím hrozí nebezpečí a prváci věří, že jim ho Zakhar pomůže odvrátit. Proto zakletého čaroděje pomocí rituálu odčarování osvobozují, ale ještě omámeného Zakhara si okamžitě odvádí Ulrik a zcela odčerpá jeho magickou sílu. Výuka probíhá stále dál. Prváky čeká test z dějin čar a kouzel – Ulrik je při něm ještě více nevrlý, jakoukoliv nekázeň hodnotí mínus body, i dvě písemky byly v ten den roztrhány. Po výuce se děti rozhodují varovat ředitele Bradavic před Ulrikem a jeho silou. Brumbál jim však poděkuje a pošle je pryč. Profesor Ulrik nelení a chce získat i Brumbálovu čarodějnou moc. Studenti jsou svědky čarodějného souboje, za obrovských záblesků slyší oba kouzelníky vykřikovat magické formule. Poté, co nastane klid, tak prváci prohledávají pracovnu ředitele a na základě důkazů zjišťují, že Brumbál s Ulrikem jsou nyní v Bludišti Hlavolamů.
Další den se společně vydávají do nebezpečného místa, které hlídají již zesnulí čarodějové. Zde nalézají Brumbála a i s ním Bludiště v pořádku opouští. Na počest osvobození ředitele Školy čar a kouzel v Bradavicích je uspořádán famfrpálový turnaj.
Ulrik je pořád v Bludišti, ale všem je jasné, že dříve nebo později najde cestu ven. Jeho přítomnost by neznamenala pro Bradavice nic dobrého – profesor dějepisu už získal magickou sílu mnoha čarodějů. Proto se všichni, včetně prváků připravují na nevyhnutelné střetnutí. Rozestavují obranu Bradavic a sesílají obranná kouzla. Ráno přichází na pomoc další Bystrozorové, zanedlouho po nich i Ulrik se svými jednotkami. Začíná bitva – Ulrikovy jednotky pomalu, ale jistě postupují k bradavickému hradu. Podaří se jim prolomit hradby a začíná nejdůležitější a finální fáze bitvy. Po úporném boji je Ulrik poražen – je mu sebrána jeho magická moc a Bradavice jsou zachráněny.

Jan Menšík

krskova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka