Znáte to rčení, že Češi mají zlaté ručičky? Zálibu v různém kutění a „bastlení“ máme nejspíš v krvi, což dokazují nejen naše chaty a chalupy, ale mimo jiné i festival Maker Faire. […]

Znáte to rčení, že Češi mají zlaté ručičky? Zálibu v různém kutění a „bastlení“ máme nejspíš v krvi, což dokazují nejen naše chaty a chalupy, ale mimo jiné i festival Maker Faire. Jeho třetí ročník se letos kvůli koronaviru přesunul z pražského Výstaviště do online prostoru. Díky tomu si teď může zakutit každý, kdykoliv se mu to hodí, vysvětluje ředitel festivalu Jan Kužník.

Foto: Archiv Jana Kužníka
Ředitel festivalu Maker Faire Jan Kužník. Foto: Archiv Jana Kužníka

Proč se vlastně festival jmenuje Maker Faire, a kdo to jsou ti „makeři“?

Makeři jsou lidé z celého světa, kteří rádi něco vyrábějí a kutí, a zpočátku se sdružovali kolem amerického časopisu Make. Velký rozmach makerského hnutí je spojen s nástupem 3D tisku. A v tuhle chvíli se v makerském hnutí objevila výrazná česká stopa, protože české 3D tiskárny jsou v USA naprostým fenoménem. Lidé si na nich tisknou různé náhradní díly, vylepšení a designové věci, které by se jinak nedaly udělat. Další skupina makerů jsou v podstatě klasičtí kutilové, kteří pájejí, svařují, pracují s kůží nebo sklem, ale propojují to nějak s moderními technologiemi a vytvářejí i velmi netradiční věci. Jiní makeři programují, staví roboty, navrhují a vyrábějí elektronické šperky a podobně. 

Klasické kutění ve spojení s moderními technologiemi? Jak to může vypadat?

Takové typické kutění je třeba vidět u člověka, který vyrábí funkční parní stroje ze skla. Zdá se, že to vůbec nejde dohromady, protože sklo je velmi křehký materiál a tento typ strojů se většinou dělá z kovu. Tak to je příklad kutění v té nejčistší formě. Nebo si představte kluka, který ve dvanácti letech zahořel láskou k létání a doma v garáži si vyrobil letecký simulátor boeingu. Začínal se dřevem, pak si na 3D tiskárně nějaké díly vytiskl, něco nakoupil, něco naprogramoval, a po třinácti letech má doma v principu stejný simulátor, na jakém se učí piloti. 

Celý článek najdete na: https://www.rodicevitani.cz/volny-cas/mimoskolni-vzdelavani/ok-2-7-raketa-na-vodni-pohon-domecek-pro-panenky-z-listu-papiru-nebo-fotak-z-plechovky-od-piva-festival-maker-faire-nabizi-nejruznejsi-kuteni-letos-online-a-zdarma/

krskova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka