Jak si připomínáte 17. listopad vy? Hrou deskové hry, zhlédnutím dokumentu, přečtením knihy nebo vyhledáním informací na internetu? Televize nebo internet je nejsnadnější první krok Pro malé zvídavé historiky je […]

Jak si připomínáte 17. listopad vy? Hrou deskové hry, zhlédnutím dokumentu, přečtením knihy nebo vyhledáním informací na internetu?

Televize nebo internet je nejsnadnější první krok

Pro malé zvídavé historiky je pěkné zpracování k tématu 17. listopadu na internetových stránkách České televize dětský program Déčko. Krátkým animovaným klipem zde mohou děti ve zkratce nahlédnout, jak vůbec tato událost proběhla. Mládež osloví například seriál Vyprávěj, kdy se ve čtvrté řadě (sedmý díl) připomíná, jak se v Praze na Albertově připravuje pietní shromáždění k uctění památky u příležitosti padesátého výročí smrti studenta Jana Opletala a děj se dále vyvíjí. Seriál je skvěle zpracovaný od kulis, až po herecké výkony a může ho sledovat celá rodina společně. Ti, kteří raději pátrají na internetu,  najdou mnoho článků, které se touto tématikou zabývají, například hned v encyklopedii wikipedie nebo na stránkách Paměť národa, tam si můžete poslechnout i několik audio nahrávek.

Vášniví čtenáři sáhnou raději po knize 

Pokud chcete zvolit raději knihu, nabízejí se nám různé tituly. Například od Miroslava Dolejší Analýza 17. listopadu 1989, je to kniha vydána k dvacátému pátému výročí Sametové revoluce popisuje tuto významnou událost v dějinách našeho národa a tehdejší významné osobnosti z poněkud jiného úhlu, než jsme normálně zvyklí. Kniha je momentálně ke koupi nedostupná, avšak dobrý knihomol si k ní cestičku najde v elektronické podobě či v nějaké knihovně. Druhý vybraný titul Můj rok 1989 od Martina Ježka nám představí, že každý významný rok nemusí končit osmičkou. Konec komunismu a pád železné opony, která se na západních hranicích začala hroutit. Dočtete se v této knize, že tento rok byl počátek velkých nadějí, radosti i slz. Do třetice z výběru jsme sáhli po  titulu Operace listopad 1989 od Vladimíra Čermáka. Je založen na analýze událostí spjatých se změnou mocenského systému na základě především nových informací i poznatků o tom, co se tehdy dělo, které jsou na počátku druhé dekády 21. století dostupné. Snahou je otevřít danou problematiku k dalšímu zkoumání jiným než tradičním způsobem. Kniha navazuje na úspěšný titul Operace Srpen 1968.

Desková hra 1989 – ÚSVIT SVOBODY

Hrajete rádi deskové hry? I touto formou se dá zapojit celá rodina a připomenout si tak tento převratný rok. Hra nesoucí název 1989 – Úsvit svobody je založena na tom, že jeden hráč zastupuje totalitní stranu komunistických aparátčíků východní Evropy a snaží se udržet u moci tvrdými zákroky, částečnými ústupky a nutnými reformami. Druhý hráč zastupuje demokratické síly a s podporou intelektuální elity národů, pomocí studentských protestů a pouličních demonstrací se snaží posílit opozici proti režimu a vyvolat tak revoluci. Kdo bude v tomto zápase úspěšnější, stane se vítězem hry.

zemanova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka