V pátek 5. dubna se v Domě dětí a mládeže Třebíč konal první ročník neformálně vzdělávací akce Mladí sobě, kterou organizovali studenti ze Zastupitelstva mladých města Třebíče. Více než 30 […]

V pátek 5. dubna se v Domě dětí a mládeže Třebíč konal první ročník neformálně vzdělávací akce Mladí sobě, kterou organizovali studenti ze Zastupitelstva mladých města Třebíče. Více než 30 aktivních studentů se sešlo, aby společně s odborníky rozebrali nejpalčivější témata 21. století. Celkem neformálně vzdělávací večer nabízel čtveřici workshopů na téma politiky, duševního zdraví, slam poetry a finanční gramotnost. Studenti tak poznali nejen pohledy lidí s bohatou praxí, ale měli i úžasnou možnost popovídat si o daných tématech mezi sebou a poznat tak, jaké zkušenosti mají studenti na jiných školách.

Jak to celé funguje?

Formátem Mladí sobě se organizátoři snažili přiblížit vzdělání modernímu trendu a předat studentům nové informace nenuceně a zábavnou formou. Vlastně se jedná o událost od studentů pro studenty.
Samotná struktura večera byla taková, že jsme se úvodem sešli ve společenské místnosti, kde na nás kromě bohatého občerstvení čekalo i úvodní informační okénko. Seznámili jsme se s formátem samotné akce. Dozvěděli jsme se základní myšlenky a motivace akce, jaký formální i neformální program na nás čeká a samotným závěrem, než jsme se rozešli do námi preferovaných workshopů jsme se dozvěděli, jak se vlastně v celé budově orientovat.

Vzdělání zábavnou a nenásilnou cestou? Rozhodně ano!

Každý z nás si mohl vybrat dvojici workshopů, na kterou půjde. Každý nabízel něco zcela jiného, ale i tak nedokázali pokrýt obrovský zájem, který studenti měli. Organizátoři však zpětnou vazbu aktivně vyhledávali a například návrhy, aby se workshopy v příštím ročníku akce zaměřili na ekologii či umělou inteligenci poslouchali s velkým zájmem.

Politika

Hostem této části byl Jan Burda. Ten společně se studenty nejdříve stručně prošel, jak vlastně náš demokratický systém funguje. Jakmile studenti společně s hostem přešli určitý základ, tak se rovnou pustili do kreativní debaty. Studenti dostali za úkol to, aby si představili, že se do role zvoleného politika dostali a mají možnost věci kolem sebe měnit, co by chtěli udělat jako první? „Setkání s mladými lidi, které zajímá dění v jejich okolí je pro mě vždy velmi povzbudivé. Říkám si pak, že dorůstá generace, které není jedno, co se děje v jejich městě, kraji… A to je velký příslib do budoucna. Povídání o politice ukázalo, že řada studentů se v problematice orientuje a chce znát detaily a souvislosti. A to je dobře,“ zhodnotil  Jan Burda. 

Duševní zdraví

Zde si studenti společně s  Veronikou Šibůrkovou popovídali o jejich zkušenostech s duševním zdravím, rozebrali, jak to funguje či často spíše nefunguje na jejich školách a pokusili se společně vymyslet, jak situaci zlepšit. Veronika Šibůrková též představila účastníkům svoji iniciativu Vzkazy na těle. Projekt cílí na pomoc mladým lidem, kteří bojují se sebepoškozováním. Kromě osvěty o této problematice tvoří Veronika Šibůrková i krabičky první pomoci, které dokážou v klíčový moment člověku pomoci. 

Slam poetry

Asi nejvíce dynamický zážitek nabídl Kvido Kratochvíl se svým představením slam poetry. Mladí badatelé se tak dozvěděli, co to vlastně slam poetry je, jak s ním začít a spoustu dalších zajímavostí. Celkovou atmosféru posouvalo na jinou úroveň i to, že Kvido Kratochvíl teoretický výklad prokládal ukázkami svých vlastních děl, při čemž některé z nich prozrazovaly mnoho z jeho soukromého života. Celý zážitek se tak stal pro žáky mnohem více osobním.

Finanční gramotnost

Poslední z workshopů byl věnován finanční gramotnosti v podání Ireny Hejzlarové. V tomto bloku měli možnost studenti získat náhled a prostor k diskusi možná o nejdůležitější věci, bez které se dospělý člověk pro přežití neobejde. Celý workshop byl zaměřen na to, jak vlastně peníze fungují a jak by s nimi měli jako mladí lidé zacházet. Studenti se vžili do role bankéře, který přemýšlí, zda je rozumné danému člověku půjčit peníze či do role investora, které zvažuje rizika a možný výdělek jeho investic. Bohaté zkušenosti Ireny Hejzlarové studenty zaujaly natolik, že s ní ještě dlouho po ukončení vyhrazeného workshopu diskutovali. 

Workshopy nakonec každému něco daly, někdo si přišel poslechnout něco zajímavého, někdo byl připravený aktivně diskutovat a konfrontovat svoje názory s hostem a ostatními účastníky a někdo se přišel prostě jen pobavit. Každý si našel to svoje.

„Nejvíc se mi líbila Kultura-Slam, protože jsem se už na pár slamů byla podívat a celkově je mi poezie blízká. K tomu to Kvído měl moc hezky a zajímavě připravené,“ s úsměvem na tváří říká účastnice akce Justýna Novotná.

Každý zpracovává myšlenky jinak…Záplavu nových informací museli studenti nějak vstřebat a opět se jejich různorodost ukázala v celé své kráse. Milovníci dobrého jídla měli možnost, aby se konečně za vyslechnutí tolika nových vědomostí obměnili bohatým občerstvením. Zatímco další se rozhodli, že se odreagují hraním. Hráli na hudební nástroje a zpívali, hráli závod v legendární počítačové hře Mafia: The City of Lost Heaven či jen prostě hráli někomu na nervy. Akce ukázala, že se studenti i přes svoji různorodost dokážou spojit, dokážou společně vytvořit jedinečnou atmosféru a dokážou, že když jsou studenti spolu, tak nejen že pomáhat má smysl, ale pomáhat je i neuvěřitelná zábava. Především se ukázalo, že pomáhat se dá i tak, že jsou Mladí sobě a spolu.

+ posts

redaktor