Snad každý někdy snil o životě v zahraničí – někde, kde slunce pálí o trochu víc nebo jsou dny o něco mrazivější – a splnit si tento sen nikdy nebylo snazší. […]

Snad každý někdy snil o životě v zahraničí – někde, kde slunce pálí o trochu víc nebo jsou dny o něco mrazivější – a splnit si tento sen nikdy nebylo snazší.

Erasmus + je program pod záštitou Evropské Unie, který se věnuje podpoře mobility například v oblasti vysokoškolského vzdělání, sportu nebo odborné přípravy. V praxi nejčastěji umožňuje vysokoškolským studentům vyjet na semestr či dva na vybranou zahraniční univerzitu a těmto studentům po dobu jejich pobytu poskytuje finanční podporu. V období 2021-2027 bylo pro program vymezeno 26,2 miliardy eur, což je téměř dvakrát více než v předchozím období. Studijního pobytu nebo praktické stáže se v roce 2020 zúčastnilo 5 168 vysokoškolských studentů. Mezi nejčastěji vybírané země pro výjezd s pomocí programu Erasmus + patřilo Německo a Španělsko.

Programu se může zúčastnit každý vysokoškolský student. Výběrové řízení na zahraniční univerzity pořádají pravidelně jednotlivé vysoké školy za předem stanovených podmínek, podle kterých jsou studenti vybráni – nejčastěji například podle studijních výsledků nebo motivačního dopisu.

Proč tedy vyjet na výměnný studijní pobyt do zahraničí?

Procvičení jazyka

Jednou z hlavních pohnutek pro výjezd na výměnný semestr do zahraničí může být zlepšení nebo osvojení nového jazyka. Ten výměnní studenti využívají zejména v každodenních situacích od studia a komunikaci s ostatními studenty. Pravidelné využívání jazyka napomáhá k prolomení pasivní znalosti jazyka na aktivní nebo rozšíření slovní zásoby.   

Poznání nových přátel a kultur

Neodmyslitelnou součástí Erasmu je poznávání nových přátel z různých koutů světa. Jedná se o jedinečnou příležitost, kdy se na jednom místě sejdou desítky národností jiných kultur v otevřeném a přátelském prostředí. Komunikace s ostatními studenty tedy není jen příležitostí, jak procvičit angličtinu, ale i způsob jak ochutnat zahraniční kuchyni, poznat zvyky a tradice jiných národností a rozšířit tak své obzory.

Procestování nové země

Erasmus je pro studenty mimo jiné šance k prozkoumání nových míst, ať už se jedná o cesty se svými přáteli nebo skupinové výlety, které pravidelně uspořádávají univerzitní organizace.

První krok k osamostatnění

Pro mnohé vysokoškoláky je studijní pobyt v zahraničí prvním krokem k osamostatnění, jelikož se ocitají ve zcela cizím prostředí a závisí především sami na sobě. Musí zajistit dopravu, ubytování a poprat se s administrativou nezbytnou pro výjezd na zahraniční univerzitu. Zároveň však mohou při závažných problémech počítat s podporou domácí univerzity.  

Finanční podpora

Díky finanční podpoře z programu Erasmus + nemusí studenti spoléhat pouze na své úspory nebo na podporu rodičů. Výše podpory se odvíjí od životních nákladů v dané zemi.

Vlastní zkušenost

Pro svůj výjezd do zahraničí jsem zvolila sever Itálie a tuto volbu mohu jen doporučit. Dobrá dopravní infrastruktura a bydliště v blízkosti jednoho z největších italských letišť mi umožnily procestovat celou Itálii a jižní Francii. Erasmus stipendium pokrylo více než polovinu mého pobytu a celý semestr po všech stránkách hodnotím velice přínosně.    Erasmus je pro všechny studenty příležitost, jak obohatit svůj osobní či profesní život a získat zážitky či přátele na celý život.

+ posts

redaktorka