Celý poslední březnový víkend patřil na Chaloupkách akci v názvem Regionální velká výměny zkušeností. Podtitul akce „co škola neumí“ naznačuje, čemy byl celý víkend zasvěcen. Na seminářích, workshopech a diskusích […]

Celý poslední březnový víkend patřil na Chaloupkách akci v názvem Regionální velká výměny zkušeností. Podtitul akce „co škola neumí“ naznačuje, čemy byl celý víkend zasvěcen.

Na seminářích, workshopech a diskusích bylo hlavní téma jasné. Organizace pracující s dětmi a mládeží jsou nedílnou součástí výchovného a vzdělávácího procesu. Neformální metody práce s dětmi, často vedou k výsledkům efektivněji než „tradiční“ výuka ve školách.

„Dětské organizace mají na děti velký vliv a děti se na schůzkách oddílů nebo kroužků, na táborech a výpravách učí spoustu věcí, “ říká Jan Burda z Rady dětí a mládeže kraje Vysočina a dodává: „Neformální způsoby učení jsou něco, co je nám v oddílech a kroužcích blízké a děláme to běžně. Jsem rád, že na RVVZku přijela i celá řada učitelů. Ve školách je obrovský prostor na využití různých metod vzdělávání. Semináře i diskuse během víkendu ukázaly, že vzdělávat se dá i zábavně a účelně.“

Badatelská výuka, simulační hry, nebo i knihařská dílna, seminář improvizace – to je jen několik z necelé dvacítky programů, ze kterých si mohli účastníci poskládata vlastní program.

RVVZku organizaovala Rada dětí a mládeže kraje Vysočina spolu s ekoncentrem Chaloupky za finanční podpory Kraje Vysočina.

Fotoalbum z akce najde zde.

+ posts

šéfredaktor