Znáte to, už mnohokrát jste chtěli vzít do ruky broučka, motýla nebo stonožku. Ale jak si zvířátko užít, pomazlit se s ním, pokochat jeho nádherou, ale přitom mu neublížit? Vždyť hmyzáci […]

Znáte to, už mnohokrát jste chtěli vzít do ruky broučka, motýla nebo stonožku. Ale jak si zvířátko užít, pomazlit se s ním, pokochat jeho nádherou, ale přitom mu neublížit? Vždyť hmyzáci jsou tak křehcí. Tady je pár rad, jak na to.

Nezdá se to, ale hmyz je pro standartní manipulaci dospělým člověkem celkem vybaven, kromě motýlů s křehkými křídly a pelem, který nesmíme setřít, jsou všechny ty kutikulou vybavené potvůrky vcelku odolné. Jinak je to ale s prstíky malých dětí. Jejich jemná motorika nedovolí šetrné uchopení drobného tvorečka a rozmáčknout jej je tedy velmi snadné. Hmyzáka chyťte raději vy a dítěti ho nechejte přelézt na ruku. Když už je dítě větší, začněte s brouky, ty mají křídla ukrytá pod odolnými krovkami. Takovou berušku už předškolák, pokud nechce, nerozmáčkne. Ale větší brouci mohou kousnout.

A hmyzu se při lovení ani dotýkat nemusíte, pořiďte si smýkačku (síťku, kterou mácháme v trávě) a nalovený hmyz stačí pozorovat, jak postupné vylétá ze síťky. Ale nepoužívejte smýkačku, když je mokrá tráva, to pak včelky a mušky utopíte.

Sežeňte si kelímkovou lupu, hmyzák tam má dost prostoru a vy ho můžete nerušeně pozorovat. Jen ho v žádné krabičce či pod lupou nenechejte dlouho a zase ho vypusťte zpět do přírody. U veškerých skleněných nádob a lup pozor na slunce, to umí zvířátko uvnitř krabičky uvařit nebo spálit.

Na bezobratlé živočichy žijící v trouchnivém dřevě pařezů a pod kameny používejte příbor. Ano nezdá se to, ale nejlepší nástroj na přehrabování hrabanky a odlupování kůry je vidlička, na přenášení půdních hmyzáků ze země do pozorovací misky je zase ideální lžička. Šetrný je i exhaustor, kdy tvorečka nasajeme do krabičky, jen jeho tělíčko nesmí být větší než trubice exhaustoru.

A co zvířata vodní? Když ulovíte vodního tvorečka třeba cedníkem, překlopte ho do bílé misky s vodou, tam se nejlépe pozoruje. A pod lupu, z misky do misky… ho přenášejte štětečkem. Hmyzák ulpí na chloupcích štětce a snadno ho přesunete, kam budete chtít, ale vždy z vody do vody!

Samostatnou kapitolou jsou potom pinzety. Existují i citlivé entomologické pinzety, ale i s těmi je třeba se naučit pracovat. Pokud nástroj nebereme za konec, ale pro větší stisk dáme čelisti pinzety mezi prsty, můžeme našeho hmyzáka doslova přepůlit.

Ale brát drobnou havět do ruky určitě stojí za to, podporujete tím vztah dětí k přírodě a živým tvorům, učíte je šetrnosti i obdivu z křehkosti a dokonalosti přírody.

Martin Kříž, Chaloupky o.p.s.

+ posts

šéfredaktor