Prázdniny se pomalu ale jistě blíží a hezké počasí láká čím dám tím víc vyrazit si někam na výlet. Česká republika má toho spoustu co nabídnout, ať už přírodních úkazů, […]

Prázdniny se pomalu ale jistě blíží a hezké počasí láká čím dám tím víc vyrazit si někam na výlet. Česká republika má toho spoustu co nabídnout, ať už přírodních úkazů, hradů a zámků či různých výstav a muzeí a dalších atrakcí. Kam se však vydat na výlet v rámci kraje Vysočina?

Když počasí nepřeje výletům v přírodě, pobyt v muzeích či výstavách to jistí. Mezi takové můžeme zařadit například Muzeum rekordů v Pelhřimově. Jak už sám název napovídá, návštěvníci zde mohou obdivovat české i světové rekordmany, ať už jedná třeba o nejdelší šálu či obrovské pyžamo pro téměř sto lidí. Otevřeno zde mají denně po celý rok. A pokud návštěvník přijde v den svých narozenin, má vstupné zdarma. 

Pro menší děti bude však nejspíš zajímavější návštěva Pohádkové říše Fábula v Kamenici nad Lipou, kde si budou moct užít doslova pohádkový den. A to každý den v týdnu od 10 do 18 hodin. Můžou zavítat do pohádkového bludiště, zoo koutku, strašidelného sklepení či království hlavolamů. 

Pokud jim hlavolamy stačit nebudou, mozkové závity mohou potrénovat i v Třebíči v Mozkoherně. Ta je plná neurotechnologií, chytrých a zábavných her. Otevřeno zde mají také celý týden, je však potřeba si program předem objednat.   

Dalším místem, kde se dá schovat před případným deštěm je telčské podzemí. Zpřístupněno je momentálně 250 metrů a pro děti je zde připravená čertovská expozice a hledání pokladu. Vstupenky je nutné předem zarezervovat. 

Na město Telč a jeho okolí je však vhodné vyhradit si celý den. Samotné centrum je zapsané na seznamu památek UNESCO a za návštěvu také určitě stojí Telčský dům, kostel sv. Jakuba, ze kterého máte výhled na celé město, či pro milovníky techniky expozici o historii železniční dopravy či Muzeum techniky s výstavou historických automobilů, motocyklů a dalších strojů. 

Na Vysočině je možné navštívit i spoustu hradů a zámků či kostelů. Kromě zámku v již zmiňované Telči, jsou pro veřejnost zpřístupněné například rovnou tři různé okruhy v barokním zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou, muzeum motocyklů na hradě Kámen, klášter v Želivě či kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou.

Zříceniny Zubštejn, Aueršperk, Ronov, Kokštejn, Orlík, Dalečín či Rokštejn a spoustu dalších, můžou sloužit jako zajímavá cílová destinace pro procházky v přírodě. Poutavým místem k vidění může například být nejvyšší hora Českomoravské vrchoviny Javořice nebo Národní památník odposlechu v zatopených žulových lomech u Lipnice nad Sázavou. Tvoří jej Bretschneiderovo ucho, Zlaté oči a Ústa pravdy – výjevy vytesané do skály. Prohlídka zabere přibližně 2 hodiny. 

A pro ty, co se rádi koukají na svět z výšky Vysočina nabízí velké množství rozhleden. Rozhledna Mařenka u Želetavy, Rosička u města Sázava, rozhledna na Pekelném kopci, rozhledna Babylon s nástěnnými freskami či rozhledna Karasín s výhledem na Žďárské vrchy a hrad Zubštejn.

pecerova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka