Cenu Třebíčské srdíčko za rok 2022 získal dobrovolník Tomáš Tručka z Centra volného času Hrubínka, Skaut ze střediska Srdíčko Třebíč Miroslav Brátka a trenér aikida René Novotný. Zástupci města Třebíč a […]

Cenu Třebíčské srdíčko za rok 2022 získal dobrovolník Tomáš Tručka z Centra volného času Hrubínka, Skaut ze střediska Srdíčko Třebíč Miroslav Brátka a trenér aikida René Novotný. Zástupci města Třebíč a Rady dětí a mládeže kraje Vysočina cenu dobrovolníkům předali 18. dubna. „Hlavním cílem ceny je poděkovat dobrovolníkům v Třebíči,“ uvedl předseda Rady dětí a mládeže kraje Vysočina Jan Burda, který cenu od jejího založení roku 2016 osobně předává výhercům.

Oceňování dobrovolníků byl váš nápad. Co vás k tomu vedlo?

Jsem přesvědčený, že práce dobrovolníků ve volném čase, kteří vedou děti třeba jako oddíloví vedoucí na táborech je dlouhodobě přehlížená. To nemyslím jen veřejností, ale obecně i institucemi. Doborovlnických cen na celostátní úrovni se uděluje celá řada, ale jen málo z nich doborovlníkům, kteří pracují s děmit a mládeží.

Proč zrovna Srdíčko?

Hledali jsme zajímavé pojmenování a Srdíčko vyjadřuje to srdce, které do práce dobrovolníci dávají a zároveň je to přezdívka významného dobrovolníka, zakladatele skautingu v Třebíči, Antonína Hobzy, který práci s dětmi a mládeží zasvětil celý svůj život. Tak jsme po souhlasu jeho rodiny cenu pojmenovali po něm.

Jsou vždy tři výherci, jsou tedy i tři kategorie. Jaké?

Aktivní dobrovolník od osmnácti do šestadvaceti let, což jsou takoví začátečníci. Dále jsou aktivní dobrovolníci nad šestadvacet a do poslední kategorie se nominují dobrovolníci, kteří už aktivní nejsou, ale zasloužili se o rozvoj mládežnického hnutí v Třebíči.

Jak probíhá celý proces od nominace po předání ceny?

Kdokoliv, ať už organizace, rodiče nebo široká veřejnost, může někoho nominovat. Vyplní nominační formulář, popíšou do nějaké rozumné míry podrobnosti o činnosti daného dobrovolníka, a proč si myslí, že by si to ocenění zasloužil. Následně komise složená ze zástupců rady města a rady dětí, vybere jednoho výherce v každé kategorii. Nutno však dodat, že Třebíč není až tak velké město, takže když je někdo nominovaný, tak je pravděpodobně nějaký známější a lidé z vedení města ho znají, takže se rozhodují třeba i na základě osobní zkušenosti. Ceny pak předáváme v kanceláři starosty na takovém menším soukromém setkání s výherci.

Kolik bývá nominovaných?

Bývají v každé kategorii minimálně dva. V prvních letech bývalo víc, ale ubývá výrazných osobností. Třebíč je sice dobrovolníků plná a má poměrně silnou základnu nejrůznějších dobrovolnických organizací, ale k navrhnutí na tuhle cenu, už musí člověk mít něco za sebou. Každopádně určitě v tom nechceme přestat, kdyby byl v každé kategorii nominovaný jen jeden.

Co si myslíte, že to znamená pro ty oceněné?

Zatím všichni ocenění byli velmi skromní, tak jak to dobrovolníci s lidmi prostě mají. Takže když cenu dostali, vždy zaznívalo, že bez nějaké spolupráce s ostatními v jejich organizaci by to nešlo a tak. Takže to berou jako poděkování, ale s velkou pokorou. Například letošní výherce Tomáš Tručka. Sám si jako velká osobnost nepřijde, na druhou stranu je na Hrubínce opravdu všude, a přesto že nemá žádnou velkou ambici, tak pomáhá výrazně, a to je přesně ten důvod nominace.

pecerova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka