Předposlední červencový týden se v Lukách nad Jihlavou a na různých odborných pracovištích na Vysočině nesl v duchu vědy. Proběhl totiž čtvrtý ročník vědecko-technického tábora T-CAMP, který organizuje Rada dětí a mládeže […]

Předposlední červencový týden se v Lukách nad Jihlavou a na různých odborných pracovištích na Vysočině nesl v duchu vědy. Proběhl totiž čtvrtý ročník vědecko-technického tábora T-CAMP, který organizuje Rada dětí a mládeže kraje Vysočina ve spolupráci s Národním pedagogickým institutem České republiky za finanční podpory Kraje Vysočina. Účastníci – nadaní druhostupňoví základoškoláci – i přes probíhající prázdniny – nezanevřeli na svůj rozvoj a vzdělávání a během týdne ze základny ve Školicím a ubytovacím centru ERUDITO navštívili celou řadu vědeckých či vzdělávacích institucí.

Bohatý program pro mladé vědce

Na Střední průmyslové škole Třebíč si nejprve vyzkoušeli pájení elektronických obvodů a projeli se ve studentských sportovních vozech Kaipan, načež odpoledne prozkoumali sbírkové předměty uložené v depozitáři Muzea Vysočiny Třebíč a obohatili se o znalosti specifik dlouhodobé úschovy historického nábytku, rostlin, zvířecích preparátů a jiných přírodnin.

V Jihlavě pak pokračovali barevnými i explozivními pokusy v chemické laboratoři Gymnázia Jihlava zahrnujícími i výrobu stříbra. Posléze se na procházce s průvodcem po Zoo Jihlava dozvěděli nespočet (nejen gastronomických) zajímavostí o vzácných, ale návštěvníky často přehlížených druzích chovaných v Jihlavské zoo, kupříkladu o lysých prasatovitých Babirusách.

Na exkurzi v detašovaném pracovišti Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR, v. v. i., ve Studenci se zase seznámili s tamním výzkumem termoregulačního chování čolků, vlastníma očima a rukama zkoumali životní cyklus žab a studovali složení zooplanktonu, který sami nalovili z rybníka.

Poprvé s instruktory z vlastních řad

„Letošní ročník T-Campu je už čtvrtý a někteří účastníci s námi jezdí pravidelně,“ vystvětluje Martin Scheubrein – hlavní vedoucí tábora a dodává: „čtyři nejstarčí jsem proto oslovili, aby s námi spolupracovali na programu. Pro mladší účastníky si sami připravili odborný program v podobě několika raketových startů, robotiky nebo bojovky se satelitním navigačním systémem.“

Nejen vzdělávání, ale i zábava

Během celého týdne nebyla nouze ani o volnočasový program. Není totiž možné se pořád jen vzdělávat. Proto vedoucí a instrukttoři připravili celou řadu akčních a běhacích her. Jak říká Martin Scheubrein: „Občas je potřeba si vyčistit hlavu.“ Hodně času ale mladí vědci strávili také přípravou závěrečných prezentací.

Prezentace na závěr

Úplný závěr programu – tedy páteční odpoledne – patřil prezentacím. Mladí výzkumníci prezentovali nově nabyté vědomosti a zážitky. V publiku usedli nejen rodiče účastníků, ale také Bohumila Kobrlová – vedoucí krajského pracoviště Národního pedagogického institutu a Jan Břížďala – krajský radní pro školství, mládež a sport. Oba se zájmem poslouchali jakou novou inspiraci pro svá bádání i množství nezapomenutelných zážitků si účastníci T-Campu odnášejí.

Účastníky ocenil i krajký radní Jan Břížďala: „Jsem rád, že mají mladí lidé zájem o vědu a techniku. S paní vedoucí Kobrlovou jsme si odnesli řadu poznatků, které budeme chtít promítnout do práce s talentovanými žáky a studenty na Vysočině a také při pořádání příštího ročníku T-CAMPu, včetně možnosti jeho rozšíření.“

Pět dní leošního T-Campu bylo doslova nabito zajímavým odborným programem, ale i zábavou a oddechem. Podle reakcí účastníků i jejich rodičů bylo vidět, že naplnit kapacitu příštího ročíku nebude problém.

Na kompletní fotogalerii z letošního ročníku se můžete podívat zde.

+ posts

šéfredaktor