Holocaust je přesně to slovo, které v nás vyvolává spoustu emocí ať je to strach, bolest, znechucení, lítost… Každý si za tímto slovem může dosadit svůj subjektivní pocit vnímání. Někdo nedokáže […]

Holocaust je přesně to slovo, které v nás vyvolává spoustu emocí ať je to strach, bolest, znechucení, lítost… Každý si za tímto slovem může dosadit svůj subjektivní pocit vnímání.

Někdo nedokáže ani v myšlenkách unést tu bolest a beznaděj, a přitom někteří si ji museli zažít na vlastní kůži. Občas máme pocit, že takové hrůzy se ani nemohli dít.

Často před tímto tématem lidé zavírají oči a mění téma nebo jen jednoduše přepnou „na jiný program“.

Některým z nás se v životě do rukou dostala kniha na toto téma a my pak se slzami v očích a v emocích, které v nás tyto věci vyvolávají se sami sebe ptáme „PROČ?“

Jak je možné, že tohle je schopný udělat člověk člověku? Vše zřejmě vychází ze strachu a manipulace.

Asi nám většina těch hrůz přijde moc anonymních, až do chvíle než nám někdo ukáže konkrétní životní osud a tvář.  Teprve to nám dokáže otevřít oči.

O zachování historické paměti se starají lidí, kterým to není lhostejné. Připomínkou nám zůstávají Kameny zmizelých (Stolpersteine). Jedná se o dlažební kostky s mosazným povrchem, které se vkládají do chodníku před domy obětí holocaustu a nacistického režimu.  Původně šlo o projekt německého umělce Guntera Demniga, který první kámen položil 16. prosince 1992 před radnicí v Kolíně nad Rýnem. Kameny se pokládají po celé Evropě dodnes. Od roku 2008 se Stolpersteine nacházejí i v chodnících po České republice.

Kameny zmizelých nejdete na řadě míst na Vysočině. Například v Moravských Budějovicích bylo 12. června 2019 na připomínku osudu rodiny Bixových a Rosenbergových položeno 7 Kamenů zmizelých. Uctila se tím památka těchto rodin, které byly vyhlazeny v koncentračním táboře.

Zde je krátké video z rodinného archivu rodiny Rosenbergových.

Existuje spousta lidí, kteří uctívají památku všech co zemřeli v době holocaustu. Mezinárodní den památky obětí holocaustu bylo stanoveno datum 27. ledna. Toto datum bylo vybráno záměrně, jelikož tento den byl rudou armádou pod vedením maršála Ivana Stěpanoviče Koněva, osvobozen nacistický koncentrační a vyhlazovací tábor Auschwitz-Birkenau (Osvětim-Březinka). Ať už si tento den na všechny, co zemřeli v těchto hrůzách vzpomeneme nebo ne, nic nemění na faktu, že se to dělo a pořád to není tak dávno…

[wikicard title=“Mezinárodní den památky obětí holocaustu“ lang=“cz“]

[wikicard title=“Seznam kamenů zmizelých v Česku“ lang=“cz“]

+ posts

šéfredaktor