Poslední zářijový víkend se dalo vyrazit na Den pro starou Brtnici. Vůně dobrého jídla, hudba, řemeslný jarmark a mnohem víc nabídl celodenní program v Brtnici na Jihlavsku. Program celého dne […]

Poslední zářijový víkend se dalo vyrazit na Den pro starou Brtnici. Vůně dobrého jídla, hudba, řemeslný jarmark a mnohem víc nabídl celodenní program v Brtnici na Jihlavsku.

Program celého dne byl pestrý

Zahájení vypuklo v devět hodin ráno, kdy na náměstí čekali již prodejci ve svých stáncích a odemkly se dveře památek a různých výstav. V letošním ročníku byl otevřen zámek Brtnice, fara, Hoffmanův dům a farní kostel, kde jste mohli zapálit svíčku na ochranu rodiny a to jsme také rádi udělali. Z výstav se pak nabízel Valdštejnský dům, Kábův dům, sýpka a kino, kde bylo možnost nahlédnout do knih s fotografiemi a články s historií, nebo se usadit a podívat se na dokument o Brtnici. Z programu, jelikož jsme měli sebou děti, jsme se zúčastnili projížďky koňským povozem, letové ukázky dravců, kde jsme si pohladili sovičku Zuzanku a děti nadchla dílnička a malování na obličej. Celým programem návštěvníky provázel Láďa Špejtek a tambor s halapartníkem.

Ukázka dravců, foto: archiv Lucie Zemanové

Řemeslný jarmark a farmářské trhy

Více jak dvacet stánků nabízelo různý sortiment k prodeji a ochutnávce, rozmístěné byly po celém náměstí. Zda jste si chtěli koupit pletený koš různých velikostí, bylo z čeho vybírat. Keramické hrnečky, cukrářská vykrajovátka, či koření všech druhů od obyčejného pepře, až po chilli papričky. Děti nadchly stánky s dřevěnými hračkami, maketami mečů, halapartnami a přilbicemi. Domů jsme si na památku zakoupili dětské tričko s traktorem, které měl v nabídce stánek s textilem.

Den plný zážitků, dobrého jídla a nálady pomalu končí

Během programu si návštěvníci mohli i zakoupit něco k snědku, ve stáncích bylo z čeho vybírat, nabídka byla opravdu pestrá. Ať už jste labužníci langošů či bramboráků, určitě byste s výběrem neudělali špatné rozhodnutí, protože vše výborně vypadalo a vonělo. Jídlo jste si mohli vychutnat v klidném stanovém zázemí, kde bylo mnoho místa k sezení. Hodinky ukazují čtyři hodiny a to je tak akorát vyrazit zpět k autu a vydat se domů. Kdo chtěl dál užívat atmosféru dne, mohl si do dvaadvacáté hodiny poslechnout kapelu Dostavník. My však odjíždíme a odvážíme si dobrou náladu, plno zážitků a natěšenost na další rok, s čím pořadatelé přijdou.

zemanova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka